Poliția a făcut zeci de aresturi după ce protestele pentru cele trei fetițe britanice ucise cu cuțitul de un adolescent de 17 ani au degenerat.
Potrivit Agerpres, guvernul de la Londra a promis măsuri dure împotriva celor care exploatează acest caz pentru a provoca dezordini. Acțiunile de stradă au continuat și duminică în Marea Britanie, unde manifestanți antiimigrație au atacat hoteluri și au incendiat pubele în Anglia. Manifestațiile au degenerat în violențe și au avut loc în mai multe orașe din Marea Britanie, inițial fiind declanșate după ce trei fetițe au fost ucise săptămâna trecută într-o sală de dans pentru copii din Southport, în nord-vestul Angliei.
Uciderea lor a fost exploatată de grupuri ce se pronunță împotriva imigranților și a musulmanilor, pe măsura răspândirii în spațiul public a unor informații false conform cărora ucigașul ar fi fost un imigrant islamist radical. Poliția a declarat că suspectul s-a născut în Marea Britanie, iar presa britanică relevă că familia sa ar fi creștină.
Tulburări violente au izbucnit sâmbătă în orașe din întreaga țară, inclusiv Liverpool, Bristol, Hull și Stoke-on-Trent, precum și în orașul Blackpool, poliția locală declarând că a arestat cel puțin 87 de persoane. De asemenea, au existat tulburări în Manchester și Belfast.
Magazine și buticuri au fost vandalizate și jefuite, o bibliotecă din Liverpool a fost incendiată și mai mulți polițiști au fost răniți, potrivit declarațiilor forțelor de ordine. "Violența criminală și bătăile pe străzile noastre nu vor fi tolerate", a declarat ministrul de interne Yvette Cooper sâmbătă seara. "Forțele de poliție au tot sprijinul meu pentru a se asigura ca cei care se angajează în dezordine criminală să suporte cele mai severe sancțiuni posibile", a avertizat ministrul britanic.
Protestele de sâmbătă au fost cele mai ample după mai multe zile de violențe în urma uciderii fetițelor. Prim-ministrul Keir Starmer a declarat că acestea sunt rezultatul unor acțiuni deliberate ale extremei drepte, coordonate de un "grup de indivizi care sunt absolut hotărâți să recurgă la violență" mai degrabă decât la un protest legitim.
Sute de protestatari antiimigrație s-au adunat duminică lângă un hotel folosit pentru a găzdui solicitanți de azil, lângă Rotherham, în nordul Angliei. Protestatarii au aruncat cu pietre în poliție și au spart geamuri, a afirmat un martor pentru Reuters, înainte de a incendia pubele. Alți zeci de protestatari s-au adunat în fața unui alt hotel similar din Aldershot, în sudul Angliei. La Rotherham și în Lancaster (nord-vest) au avut loc și manifestații antirasiste.
Guvernul britanic a avertizat că va lua măsuri severe împotriva instigatorilor la violențe.
Ultima dată când au izbucnit proteste violente în Marea Britanie a fost în 2011, când mii de oameni au ieșit în stradă după ce poliția a împușcat mortal un bărbat de culoare în Londra. Mark Duggan a fost împușcat mortal de poliție în Londra în 4 august în cartierul Tottenham și a declanșat demonstrații masive care au escaladat rapid în revolte, jafuri și incendieri.
Protestatarii au contestat brutalitatea poliției și au cerut justiție pentru Duggan, considerând că a fost ucis pe nedrept. Moartea lui Duggan a devenit un simbol al tensiunilor rasiale și al nemulțumirilor sociale existente în comunitățile din Marea Britanie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu