EXCLUSIV  Protestul pescarilor după ce s-a deschis calea pentru înlăturarea barajelor de pe râurile din România: E o aberație

Foto ilustrativ Pexels
Foto ilustrativ Pexels

Marcel Trufin, pescar sportiv în cadrul AJVPS Botoșani, a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, unde a spus de ce nu se poate implementa proiectul Dam Removal Europe în România, care își propune să îndepărteze barajele din România și din alte 3 state europene.

World Fish Migration Foundation conduce proiectul Dam Removal Europe pentru a extinde acțiunea de îndepărtare a barajelor din sud-estul Europei în parteneriat cu organismele din regiune. 

Proiectul este susținut de European Open Rivers Programme, o organizație care finanțează acțiuni de refacere a râurilor și are o durată de trei ani. Programul este implementat în colaborare cu Institutul Mediteranean pentru Natură și Om (MedINA), Fauna și Flora, Wetlands International, European Rivers Network și WWF Țările de Jos, Slovacia și Marea Adriatică.

Practic, numeroase baraje din Grecia, Croația, Slovacia și România ar urma să fie desființate. Mai mult, râurile ar urma să fie renaturate așa cum era înainte, fără a mai exista regularizare și un debit de servitute care să asigure în permanență anumite condiții pentru râul din aval de amenajarea hidrotehnică.

Însă, aceste acțiuni ar fi imposibil de pus în practică în România deoarece marile acumulări de apă din România sunt rezerve strategice prin care sunt alimentate cu apă orașele, irigațiile etc.

De ce nu se poate implementa acest proiect în România?

'De ce nu se poate implementa acest proiect în România? În primul rând, toate acumulările de apă, unde se pescuiește mai bine, sunt concesionate de către statul român la particulari. În al doilea rând, nu se va întâmpla aceasta niciodată în România pentru că marile acumulări de pe râuri sunt rezerve strategice de apă. Prin urmare, acest proiect nu se poate pune în practică în România.

În momentul de față, pescuiesc în cadrul unei acumulări strategice, gestionată de Apele Române. Peștele din ea este concesionat de un particular care plătește o taxă. Dacă ar desființa barajul și ar da drumul la apă... de unde s-ar mai alimenta Botoșaniul cu apă? Prin urmare, este o aberație și nu se poate pune în practică, nu se poate implementa! Cum să dispară barierele, barajele, dacă va dispărea și rezerva de apă pentru irigații sau oraș?! E o aberație', a declarat Marcel Trufin, pescar sportiv la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi AJVPS Botoșani.

'În alte țări occidentale, precum Anglia, mai eliberează o anumită cantitate de apă din baraj, la un anumit timp, pentru a se reproduce peștele, însă, în stadiul actual în care se află România și la ce tehnologie dispune, probabil că în următoarea sută de ani nu se poate implementa!', a mai spus Marcel Trufin, pescar sportiv la AJVPS Botoșani, pentru DC News.

Un alt pescar amator, Adrian Rotaru, ne-a zis faptul că: 'Nu îmi convine chiar deloc. În primul rând, rămânem fără lacuri și, implicit, fără pește. Practic, nu vom mai avea unde să mergem, unde să pescuim pentru că se va distruge orice baltă'.

VEZI ȘI: ONG-urile vor să dărâme barajele din România. Stoicescu (AJVPS Sibiu), revolta pescarilor: Extremism ecologic! Să facă la ei în țară și apoi să vină la noi - https://www.dcnews.ro/ong-urile-vor-sa-darame-barajele-din-romania-stoicescu-ajvps-sibiu-revolta-pescarilor-extremism-ecologic-sa-faca-la-ei-in-tara-si-apoi-sa-vina-la-noi_938436.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel