Protestul soțiilor de militari la poarta Kremlinului: ”Nu este corect. Sunt civili, nu sunt soldați”

FOTO: Freepik @fabrikasimf
FOTO: Freepik @fabrikasimf

Mai multe soții de ruși mobilizați pe frontul din Ucraina au protestat într-un mod inedit în ”poarta” Kremlinului.

Mai multe soții ale unor ruși mobilizați să lupte în Ucraina au protestat, într-un mod inedit, la Mormântul ostașului necunoscut de sub zidul Kremlinului, depunând simbolic flori. Acesta este modulîn care femeile cer întoarcerea soților lor de pe front, relatează AFP, citat de Agerpres.

Nemulțumirea se amplifică de luni de zile printre rudele rezerviștilor mobilizați la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022, un subiect sensibil pentru autoritățile care până acum au avut grijă să nu reprime această mișcare de revoltă în devenire.



În ciuda frigului năpraznic, au fost în jur de 15 femei care au depus flori roșii la acest simbol important din inima Moscovei.

”Vrem să atragem atenția autorităților și publicului asupra apelului nostru. Am încercat mai multe mijloace. Am lansat un apel scris către parlamentari, oficiali, administrații, dar nu am fost auzite”, a explicat pentru AFP Maria, director de vânzări în vârstă de 47 de ani.

Soțul ei a fost mobilizat în noiembrie 2022. ”Nu este corect. Sunt civili, nu sunt soldați”, pledează ea, înainte de a adăuga: ”Bărbaţii noştri nu pot sta acolo atât de mult timp”.

Maria Semionova, asistentă juridică, face apel la autorități să ”negocieze pacea” în Ucraina, la aproape doi ani de la declanșarea invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Citește și: Rusia își digitalizează armata. Convocarea recruților se va face în formatul digital

Problemă delicată pentru Rusia, poliția este rezervată

Poliția nu a intervenit sâmbătă pentru a reprima acțiunea lor, deși orice inițiativă de contestare este de obicei aspru reprimată în Rusia, semn că problema este delicată pentru Kremlin, notează AFP.

Paulina, mama unui copil de un an, subliniază că acțiunea lor este ”singura acțiune pașnică care nu a fost încă interzisă prin lege”.

”Am impresia că-i deranjăm. Dar nimeni nu va tăcea. Vom ieși în fiecare zi, în fiecare sâmbătă, vom depune flori pentru a atrage atenţia asupra situației lor”, continuă ea.

”La un moment dat, va fi imposibil să ne ignore”, spune femeia care vrea ”să-și găsească soțul, tatăl copilului ei”.

Activismul soțiilor bărbaților mobilizați a fost în mare măsură ignorat de presa de stat rusă, în timp ce Kremlinul încearcă să afișeze o imagine de unitate în jurul lui Vladimir Putin înainte de realegerea sa inevitabilă în scrutinul din martie 2024.

Potrivit lui Vladimir Putin, 244.000 de bărbați mobilizați luptă în prezent în Ucraina dintr-o forță totală de 617.000 de oameni.

Citește și: Procuratura din Ucraina susține că Rusia a lovit Harkovul cu rachete produse în Coreea de Nord

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel