Prof. dr. Gheorghe Popescu, șef clinică ortopedie la Spitalul de Urgență Floreasca, face un apel important către medicii de familie și reumatologi să trimită pacienții cu artroză la ortoped, pentru a evita durerile, supramedicația cu antiinflamatoare și comlicațiile grave.
În cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, la DC News, chirurgul ortoped Gheorghe Popescu a povestit despre cum s-a ajuns de la „rușinea ortopediei” la protezele performante de astăzi.
„Până acum 50 de ani, coxartroza era considerată rușinea ortopediei, pentru că se apela la artrodeză. Vă imaginați cât de invalidantă era această operație atât pentru bărbați, cât mai ales pentru femei. Însă în ultimii zeci de ani și în România au început protezările. Înainte de 1989, era un eveniment într-un spital când se punea o proteză și nu făceau decât centrele foarte mari și foarte rar. La ora actuală este o operație de rutină, cu mențiunea că trebuie să avem grijă să respectăm niște reguli”.
Protezele de șold au început să se pună după anii 90 peste tot în țară, iar protezele de genunchi, după anii 2000. „Problema este că la noi oamenii nu vin la medic în stadii foarte avansate ale bolii și atunci apar probleme cu rezolvarea chirurgicală a acestor artrozici”, a menționat specialistul în ortopedie.
Prof. dr. Gheorghe Popescu face un apel către medicii reumatologi, medicii de familie să nu-i sperie pe pacienți, să nu-i timoreze, să-i trimită la ortoped, pentru că există un program național de protezare. „E păcat să stea cu dureri și, mai grav, orice artroză lăsată foarte mult nu afectează doar zona respectivă, ci și alte articulații. Și atunci te trezești că de la o artroză de genunchi - gonartroză, poți să faci și o coxartroză, și gonartroză și pe celălalt genunchi, plus leziuni ligamentare, care sunt foarte importante. De aceea, fac un apel la cei care văd pacienții să îi trimită la ortoped.”
Urmărește răspunsul complet aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News