Inspecţia Judiciară a recunoscut că au avut un protocol, dar care nu mai este în vigoare de la începutul anului 2017.
Inspecţia Judiciară a confirmat joi că a avut un protocol care nu mai este în vigoare de la începutul anului 2017, iar din 28 martie au fost demarate procedurile de declasificare.
'În prezent, documentul este clasificat, deşi nu îşi mai produce efectele; în consecinţă, nu putem discuta nimic despre conţinutul său. Ce putem să facem este să discutăm despre ceea ce nu formează obiectul protocolului şi credem că este la fel de important', se precizează într-un comunicat al Inspecţia Judiciare transmis Agerpres.
Principalele documente pe care inspectorii judiciari le emit
Conform aceleiaşi surse, atribuţiile inspectorilor judiciari, categoriile de documente pe care instituţia le întocmeşte şi procedura aferentă întocmirii şi comunicării acestora sunt reglementate de Legea nr. 317/2004. Principalele documente pe care inspectorii judiciari le emit sunt rezoluţiile în procedura disciplinară şi rapoartele de inspecţie în celelalte proceduri.
'În raport cu aceste dispoziţii şi cu evidenţele menţinute de Inspecţia Judiciară, suntem în măsură să dăm asigurări ferme că: niciuna dintre atribuţiile Inspecţiei Judiciare nu a format obiectul niciunui protocol, conţinând sau nu informaţii clasificate, cu nicio instituţie publică; nicio rezoluţie, raport sau alt document emis de Inspecţia Judiciară nu a fost comunicat vreunei entităţi în baza vreunui protocol', se arată în comunicat.
Inspecţia Judiciară mai precizează că verificările au fost efectuate exclusiv în cazurile şi cu respectarea procedurii prevăzute de lege, prin inspectorii judiciari, şi nu prin persoane din afara instituţiei sau cu suportul acestora. De asemenea, nicio persoană din afara instituţiei nu a avut acces la niciuna dintre verificările efectuate.
Instituţiile care au semnat protocoale
Miercuri, vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, arăta că protocoale cu serviciile de informaţii au fost semnate atât de CSM şi Inspecţia Judiciară, cât şi Parchetul General, în timp ce celelalte entităţi din sistemul judiciar nu au semnat astfel de protocoale.
'Am primit corespondenţă cu entităţi din sistemul judiciar după cum urmează: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţia Judiciară şi trebuie amintit faptul că şi la nivelul CSM a fost încheiat un astfel de protocol, un protocol care este denunţat din anul 2017 de către vechea conducere a Consiliului, la iniţiativa tuturor membrilor Consiliului. (...) Pe cale de consecinţă, toate celelalte entităţi din sistemul judiciar, că ne referim la Şcoala Naţională de Grefieri, la Institutul Naţional al Magistraturii, la celelalte instanţe şi parchete de la nivelul curţilor de apel, tribunale şi judecătorii, pentru perioada 2005-2018, nu au încheiat astfel de protocoale', a spus Olaru în cadrul şedinţei plenului CSM.
Precizări ulterioare
Vicepreşedintele CSM a revenit, ulterior, cu precizări referitoare la protocolul încheiat de Inspecţia Judiciară.
'Să fim oneşti: Inspecţia Judiciară a comunicat datele pe care le-am solicitat. Mai mult decât atât, ca să fim oneşti până la capăt, IJ chiar a precizat în adresă că au demarat, începând cu data de 21 martie, procedura de declasificare a acelui protocol, deci nu se pune problema de alte nuanţe în raport cu IJ. Ca să stabilim foarte-foarte clar, (...) eu cred că ar fi benefic să evaluăm global, începând cu cel pe care noi, CSM, l-am încheiat (protocol - n.r.) în anul 2012 şi pe care l-am denunţat în anul 2017. Nu plec de la o prezumţie de lipsă de obiectivitate în raport cu IJ. Categoric, nu. Dacă o să considerăm de comun acord că aceasta este pârghia cea mai bună pentru sistemul judiciar, categoric vom decide în acest sens', a declarat Codruţ Olaru.
[citeste si]
Inspecţia Judiciară a avut, în cursul zilei de miercuri, o primă reacţie după discuţiile din plenul CSM. 'Contrar informaţiilor preluate din discursul de astăzi al vicepreşedintelui CSM, domnul procuror Codruţ Olaru, începând cu anul 2017, Inspecţia Judiciară nu are niciun protocol în vigoare cu vreun serviciu de intelligence. De la data înfiinţării sale, în anul 2012, Inspecţia Judiciara şi-a desfăşurat activitatea exclusiv în baza legii', a transmis Inspecţia Judiciară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News