Protocol de colaborare privind educația juridică. Ministerul Justiției, precizări. Elevii și studenții vor avea noutăți în orar

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Ministerul Justiției a încheiat un nou protocol de colaborare cu Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație şi Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Uniunea Națională a Barourilor din România care are drept scop promovarea educației juridice.

Ministerul Justiției a încheiat un nou protocol de colaborare cu Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație şi Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Uniunea Națională a Barourilor din România care are drept scop promovarea educației juridice la toate nivelurile de învățământ (primar, secundar, liceal și universitar), într-o manieră adaptată puterii de înțelegere a fiecărui participant.

Prin noul protocol de colaborare privind educația juridică în școli sunt valorificate bunele practici din protocolul anterior, încheiat în anul 2017, elementele de noutate fiind prezentarea temelor de educație juridică și în mediul universitar, precum și includerea în obiectul protocolului nu numai a elevilor și studenților, ci și a cadrelor didactice.

Nevoia de promovare a educației juridice în școlile din România are în vederea creșterea gradului de informare a elevilor și studenților cu privire la modalitățile de apărare a drepturilor lor și respectarea obligațiilor ce le revin și, implicit, întărirea capacității acestora de a identifica situațiile în care drepturile le sunt încălcate, precum și identificarea mecanismelor relevante de protecție a acestor drepturi.

„Educația reprezintă cel mai important vector de schimbare a unei societăți, iar educația juridică a copiilor și tinerilor este o garanție timpurie că această schimbare este îndreptată în direcția corectă. Prin intermediul acestui protocol și al profesioniștilor dreptului ne propunem să contribuim la creșterea gradului de conștientizare, de cunoaștere și de aplicare practică a dreptului, precum și la promovarea Justiției și a valorilor morale inerente oricărei societăți democratice” a declarat secretarul de stat Nelu Ciobanu, coordonatorul proiectului din partea Ministerului Justiției.

Domeniile care fac obiectul educației juridice în unitățile de învățământ cuprind, fără a se limita exclusiv la acestea:

Constituția României, drepturi, libertăți şi îndatoriri fundamentale, aspecte privind procesul legislativ, aspecte cu caracter general privind organizarea şi funcționarea sistemului judiciar, prevenirea și combaterea discriminării, cunoașterea, prevenirea și combaterea violenței în școli și a violenței domestice, combaterea consumului și a traficului de droguri, infracționalitatea în mediul online, precum și alte asemenea teme.

Sunt invitați să se alăture acestui proiect ambițios reprezentanți ai tuturor profesiilor juridice: magistrați, avocați, notari publici, executori judecătorești, mediatori, practicieni în insolvență, consilieri juridici, precum și reprezentanți ai societății civile, cu studii în domeniul juridic, a transmis Ministerul Justiției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel