Provocare pentru partidul lui Nehammer în Austria. ”Spun adevărul incomod despre ceea ce trebuie să facem”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Austria are o misiune dificilă în următorii ani, în care și Europa Occidentală se confruntă cu o criză a democrațiilor.

Beate Meinl-Reisinger, liderul Neos, formațiune liberală din Austria, a afirmat că două dintre partidele importante, Partidul Popular (OVP, partidul Cancelarului Nehammer), aflat la Putere, și Partidul Social-Democrat (SPO), aflat în Opoziție, trebuie să înfrunte un ”adevăr incomod” pentru a putea atrage votul cetățenilor, dar mai ales pentru a ține extrema dreaptă departe de Putere.

Afirmația liderului este făcută în contextul alegerilor de anul viitor, dar și în cel în care, la nivelul Europei Occidentale, extrema dreaptă pare să câștige tot mai mult teren.

”Spun adevărul incomod despre ceea ce trebuie să facem. Dacă nu putem face lucrurile să avanseze, veți vedea că FPO va deveni și mai puternic”, a declarat liderul Neos, Beate Meinl-Reisinger, pentru Reuters.

De asemenea, aceasta a ținut să sublinieze că există o ”criză profundă a democrațiilor occidentale în ansamblu”, cu partide de extremă dreapta puternice sau în creștere în Olanda, Polonia, Franța, Slovacia, Germania și Ungaria.

Neos, un partid înființat în urmă cu 11 ani, asemănător cu partidul ministrului de Finanțe al Germaniei, Partidul Democraților Liberi (FDP) și cu Liberal Democrații din Marea Britanie, este adesea o voce solitară care promovează idei tradițional nepopulare, dar a continuat să își crească cota de vot de la 8% în 2019 la aproximativ 10% în prezent.

Printre obiectivele politice pe care și le-au propus Neos se numără reducerea cheltuielilor statului, diminuarea taxelor, dar și ca oamenii să iasă la pensie mai târziu, lucru pe care de altfel îl încurajează.

De asemenea, Neos au fost singuri care au solicitat o dezbatere privind neutralitatea Austriei după invazia Rusiei în Ucraina, susținând că aceasta ar trebui abandonată atunci când este vorba de solidaritatea cu alte state membre ale Uniunii Europene. Ei sunt în favoarea unei mai mari integrări a UE, inclusiv a unei armate europene.

”Nu putem continua așa. În prezent, devenim tot mai săraci. Nu le mai putem promite tinerilor avansare socială. Ei nu mai cred că o vor duce mai bine decât părinții lor”, a declarat Meinl-Reisinger, în vârstă de 45 de ani.

Partidul Libertății (FPO), care este un partid pro-Rusia, anti-imigrație și de extremă dreapta, are un avans clar în sondajele de opinie, profitând de temerile legate de inflația galopantă și de frustrarea față de coaliția de guvernare formată din conservatori și Verzi. 

Având în vedere că FPO are un sondaj de opinie de aproximativ 30%, ar trebui să formeze o coaliție pentru a obține o majoritate în parlament și a guverna. Nu se știe dacă va fi capabil să facă acest lucru, iar o alternativă ar putea fi o alianță între cel puțin alte trei partide, inclusiv, eventual, cu liberalii de la Neos.

Citește și: Joc murdar al lui Karl Nehammer: Documentul care demonstrează că Guvernul de la Viena e de vină - nu România - privind Schengen și imigranții

Populismul

În cadrul aceluiași interviu, Meinl-Reisinger acuză cele două partide care se luptă pentru locul al doilea în sondaje - Partidul Popular (OVP, partidul Cancelarului Nehammer), aflat la Putere, și Partidul Social-Democrat (SPO), aflat în Opoziție, de populism.

Meinl-Reisinger a criticat ceea ce ea consideră a fi cheltuielile exagerate ale OVP, inclusiv în ceea ce privește pachetele de ajutor economic în timpul COVID-19. De asemenea, ea l-a atacat în legătură cu scandalurile de corupție, inclusiv cu ancheta procurorilor care l-a forțat pe cancelarul de atunci, Sebastian Kurz, să părăsească funcția în 2021. Kurz neagă orice abatere.

În același timp, Meinl-Reisinger se opune vehement planului SPO de a introduce impozite pe avere și moștenire. ”Multe dintre pozițiile noastre sunt în mod evident greu de imaginat pentru ceilalți. Acum este momentul în care trebuie să vedem ce putem face împreună. Sunt convinsă că este posibil să lucrăm cu toate partidele”, a mai spus Meinl-Reisinger.

Citește și: Numeroase probleme în dedesubtul Schengen. Predoiu: „O pătură de 9 milioane de imigranți potențiali”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel