Provocările militare ale Ucrainei în conflictul cu Rusia. Zelenski reduce vârsta de mobilizare și cere mai multe sisteme de apărare

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, luni, că mobilizarea de noi soldaţi evoluează conform planului, dar Ucraina are nevoie ca aliaţii ei să-i ofere mai multe sisteme antiaeriene Patriot şi avioane F-16 în cadrul ajutorului militar furnizat pentru a o susţine în războiul cu Rusia, transmite agenţia EFE.

În ceea ce priveşte mobilizarea unor noi soldaţi, "armata spune că totul decurge conform planului său", a afirmat Zelenski la o conferinţă de presă la Kiev. Nu există, însă, suficiente baze pentru instruirea noilor cetăţeni mobilizaţi, fiind în curs de amenajare noi instalaţii de acest fel, iar o parte dintre cei mobilizaţi ar putea fi antrenaţi în baze din străinătate, Polonia oferindu-se deja să pună la dispoziţie astfel de baze, a detaliat preşedintele ucrainean.

El a promulgat, în luna mai, noi legi controversate care să înlesnească mobilizarea de noi soldaţi în armata ucraineană, pentru a completa pierderile şi a face o rotaţie măcar parţială a trupelor epuizate după mai mult de doi ani de război. În acest sens, au crescut pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării, iar vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.

Numeroşi tineri ucraineni se tem, astfel, că ar putea fi trimişi pe front, într-un moment în care înaintarea trupelor ruse, insuficienţa muniţiilor pentru armata ucraineană şi pierderile în rândul acesteia, păstrate în continuare secrete, alimentează îngrijorarea populaţiei. Numeroase imagini video de amator, postate pe reţelele de socializare, arată cum bărbaţi ucraineni sunt luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare, acţiuni care uneori conduc la violenţe.

Autorităţile ucrainene raportează, în acest timp, creşterea tentativelor de trecere ilegală a frontierei de către bărbaţii care se tem de chemarea în armată. Dar pentru susţinerea frontului, a mai spus luni Zelenski, armata ucraineană are, de asemenea, nevoie de mai multe sisteme antiaeriene Patriot şi avioane F-16. "Decizia asupra avioanelor F-16 este strategică. Numărul oferit nu este, însă, strategic deocamdată. Încă nu pot spune câte din aceste avioane vom avea. Evident că ne vor consolida, dar vor fi ele suficiente pentru a lupta la acelaşi nivel cu flota aeriană rusă ? Nu cred că vor fi suficiente", a explicat liderul ucrainean.

Pe lângă avioanele de producţie americană F-16, Ucraina lucrează şi la obţinerea altor tipuri de avioane de vânătoare, a adăugat preşedintele Zelenski, admiţând că perioada de instruire a piloţilor ucraineni pentru operarea noilor avioane de luptă este îndelungată şi este nevoie de reducerea acesteia. Ucraina va primi vara aceasta şase avioane F-16, din cele aproximativ 70 de aparate de acest tip promise Ucrainei de Danemarca, Ţările de Jos (Olanda) şi Belgia. Sunt, de asemenea, insuficiente bateriile antiaeriene Patriot furnizate Ucrainei de aliaţii săi, a mai spus acesta.

"Din punctul de vedere al structurii apărării noastre aeriene, pentru a acoperi complet Ucraina, în opinia militarilor noştri avem nevoie de 25 de sisteme. Aceasta, pentru a acoperi complet cerul Ucrainei", a explicat preşedintele ucrainean la conferinţa de presă, la care a vorbit, fără detalii, şi despre un plan de pace pe care doreşte să-l elaboreze până în noiembrie pentru a fi organizat atunci un nou summit asupra viziunii sale privind încheierea războiului cu Rusia, după cel desfăşurat în Elveţia în iunie, şi la care de data aceasta ar urma să fie invitaţi şi reprezentanţi ai Moscovei, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel