Reacție de la vârful EPSU față de ministrul Justiției, Raluca Prună. EPSU este structura la care sunt afiliate Federatia PUBLISIND și Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare.
”Vă somez să restabiliți dialogul cu sindicatele, care se află deja în a patra săptămână de acțiuni de protest” îi scrie Jan Willem Goudriaan, secretar general al EPSU (Federația Europeană a Sindicatelor din Serviciile Publice) Ralucăi Prună. EPSU reprezintă opt milioane de lucrători.
Angajații din penitenciare cer, potrivit scrisorii:
”Creșterea efectivelor de personal
După cum este recunoscut chiar de administrație, pentru a respecta propriile reglementări naționale și pentru a asigura buna funcționare a penitenciarelor, există astăzi un deficit de 8000 de lucrători în domeniul serviciilor penitenciare.
Acest caz flagrant de lipsă masivă de personal are consecințe grave asupra sănătății și siguranței personalului dar și a deținuților, precum și a reintegrarii pe termen lung a acestora în societate. În timp ce suntem pe deplin conștienți de progresele realizate cu reducerea suprapopulării închisorilor în ultimii ani în România, situația rămâne, totuși, extrem de acută și nu este conformă cu Regulile Consiliului Europei privind serviciile penitenciare, care prevăd, printre altele, un număr suficient de personal.
Timp liber pentru orele suplimentare
În conformitate cu cele prezentate de SNLP, personalul din sistemul penitenciar acumulează anual mai mult de 1 milion de ore suplimentare, din care jumătate nu sunt compensate. Acest lucru înseamnă că personalul muncește gratuit, ceea ce este inacceptabil.
Având în vedere că, de curând, pe 7 octombrie am sărbătorit Ziua Mondiala pentru munca decentă, trebuie subliniat că munca decentă înseamnă munca care este compensată prin venit salarial. Deoarece timpul suplimentar de muncă reprezintă un pericol grav pentru sănătate, lucrătorii se pot aștepta cel puțin să fie plătiți sau să beneficieze de compensare. Prin urmare, vă somez să compensați în regim de urgență, chiar și retroactiv, orele suplimentare prestate.
În plus, orele suplimentare excesive ridică semne de întrebare puternice cu privire la aplicarea corectă a directivei UE privind timpul de lucru, care prevede, printre altele, pentru un timp de lucru maxim săptămânal, incluzand orele suplimentare, un număr de 48 de ore și o perioadă minimă de repaus de 11 ore consecutive pentru fiecare perioadă de 24 de ore lucrate. De aceea, am dori să știm, în ce măsură această directivă UE privind sănătatea și securitatea, este respectată în domeniul serviciilor penitenciare înainte de a semnala Comisiei Europene situația existentă.
Respectarea principiului nediscriminării între angajați
Înțelegem că în luna August, prin Hotărâre de Guvern, au fost eliminate aspecte discriminatorii în ceea ce privește drepturile salariale în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, care au fost aplicate cu succes în toate serviciile, inclusiv poliție și armata, cu excepția serviciilor penitenciare.
Știm că unele reguli pot varia în aplicarea lor în serviciul public, pe baza consultării cu sindicatele, având în vedere nevoile specifice ale lucrătorilor și serviciilor în cauză, totuși nu este clar de ce principiul general al egalității de tratament între lucrători a fost încălcat.
Respectarea dialogului social
Dialogul social care funcționează este esențial pentru bunăstarea la locul de muncă și pentru găsirea soluțiilor de lungă durată, astfel încât este urgent să fie reactivat având în vedere că asistăm la a patra săptămână de proteste”.
VEZI AICI SCRISOAREA ÎN VERSIUNEA OFICIALĂ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci