Pruni modificați genetic, într-un izolator din Bistrița, așteaptă să lupte cu plum pox

pruni
pruni

Majoritatea prunelor vândute în piețe sau la supermarket sunt din import, deși principalul pom fructifer cultivat în țară este prunul. Explicația: un virus pandemic care afectează  în special România și Bulgaria nu poate fi combătut din cauza unor interese  politice de la Bruxelles.

De la intrarea în Uniunea Europeană, pomicultorilor români li se refuză accesul la singura metodă de prevenire a ”plum pox” cum este numit în engleză vărsatul prunului. Autoritățile din SUA au dat recent aprobările necesare pentru cultivarea pe scară largă a unei noi specii de prun, modificată genetic  să reziste virusului. Pomul rezistent la plum pox este realizat de cercetători ai unor instituții publice din SUA, care au fost solicitați să rezolve o problemă cu impact economic mondial. ”Soluția a fost introducerea unei porțiuni din genomul viral în genomul prunului, ceea ce face ca virusul să fie degradat, înainte să afecteze fructele,  ne-a declarat dr. ing. Ioan Zagrai, cercetător științific. Gena capsidală a virusului este integrată în plantă și determină rezistența la atacul viral”.

Două treimi din prunii rezistenți au fost distruși

În România mai există doar 24 de pruni modificați genetic, ținuți într-un izolator al Stațiunii pomicole Bistrița. Restul celor 70 de pomi fructiferi, testați din 1996 până la data intrării în UE, au fost tăiați, din cauza reglementărilor comunitare. Prunul modificat genetic a fost testat în Cehia, Polonia, Spania și România, iar specialiștii din Cehia au cerut instituțiilor europene să verifice studiile efectuate în aceste țări și să aprobe cultivarea pe scară largă.

”Am testat productivitatea acestui prun, iar rezultatele au fost deosebit de încurajatoare. Boala afectează fructele, producând căderea prematură a lor, deformarea, scrugeri de gome sau necroze. Recolta se pierde integral, prin căderea prematură, sau rezultă fructe impropii consumului, care sunt industrializate, fie ca gem, fie ca țuică. Pomul transgenic evită în mare măsură impactul virusului  plum pox, ceea ce aduce creșteri de productivitate de 45-80 la sută, ne-a declarat ing. Zagrai. Boala este răspândită endemic în toate zonele țării, iar odată infectați pomii, nu se mai poate face nimic, neexistând niciun antidot”.

Citește și:

 Pericolul OMG este doar mit și zvon, au decis judecătorii francezi și Curtea Europeană

Șase moduri ieșite din tipare prin care ingineria genetică ți-ar putea salva viața

 Peste 2000 de miliarde de porții de hrană modificată genetic consumate în 20 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel