PS Varlaam Ploieşteanu, mesaj emoționant de Buna Vestire: Zămislirea oricărui copil - un dar de la Dumnezeu

foto: Wiki Commons
foto: Wiki Commons

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanu a făcut mai multe declarații de Buna Vestire.

Publicitate

În predica ținută cu ocazia praznicului Bunei Vestiri, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanu a subliniat semnificația profundă a acestei sărbători, evidențiind că ea este un elogiu adus vieții în toată splendoarea sa. El a subliniat că momentul zămislirii fiecărui copil reprezintă o manifestare a bucuriei divine, un dar prețios de la Dumnezeu și o sursă de speranță pentru drumul către viitor.

"Praznicul de astăzi este unul care aduce lumii multă bucurie şi multă speranţă. Hristos s-a făcut om, ca pe noi oamenii de pe pământ să ne înalţe la ceruri, să ne facă fii ai lui Dumnezeu după har. Într-o lume în care mereu suntem asediaţi de veşti proaste, de nenorociri, de catastrofe, de accidente, de morţi, această veste bună este o sărbătoare care ne cheamă să ne umplem inimile de veselie, de speranţă că noi nu suntem destinaţi morţii, ci împărăţiei fără de sfârşit a celui care, la cuvintele Preasfintei Sale Maici 'Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău', a început să se urzească, să se ţeasă în preacuratul pântece a Preasfintei Fecioare Maria. Este o sărbătoare a vieţii", a afirmat episcopul Varlaam Ploieşteanu, după Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală.

Episcopul a subliniat că "zămislirea oricărui copil este un semn de bucurie, este un dar de la Dumnezeu şi o speranţă pentru viitor", potrivit Agerpres.

"Mi se par absurde toate manifestaţiile şi un adevărat delir atunci când vedem femei, care au înscrisă în însăşi natura lor vocaţia maternităţii, fericite că anumite Parlamente au ales să voteze dreptul la avort sau să înscrie acest drept criminal printre drepturile omului. De aceea, astăzi când de demografia Europei, ca şi în ţara noastră, se prăbuşeşte, zămislirea oricărui copil este un semn de bucurie, este un dar de la Dumnezeu şi o speranţă pentru viitor. Familie creştine datoare sunt ca să primească cu bucurie aceste daruri, ca binecuvântări şi prezenţe cereşti în casa lor şi să fugă de gândul uciderii pruncilor nenăscuţi. Pe lângă faptul că ei sunt inocenţi, nevinovaţi, nici măcar nu se pot apăra. De aceea sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare care trebuie să ne provoace la reflecţie", a punctat PS Varlaam.

Creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire

Creştinii ortodocşi, romano-catolici şi greco-catolici sărbătoresc pe 25 martie Buna Vestire. Este un praznic închinat Maicii Domnului care aminteşte de venirea Arhanghelului Gavriil la Fecioara Maria din Nazaret, pentru a-i vesti că a fost aleasă de Dumnezeu să aducă în lume pe Fiul Său, spre mântuirea oamenilor (Luca 1, 26-38).

Maria a trăit 12 ani în templul din Ierusalim, dar împlinise deja vârsta la care celelalte fecioare părăseau locuinţa sfântă şi se măritau, iar Sfânta Fecioară nu mai avea îngăduinţa să stea în biserica Domnului. Însă, la cererea preoţilor şi arhiereilor de a părăsi templul şi de a intra în rânduiala ştiută, ea a răspuns că din scutece este dată lui Dumnezeu de părinţii săi. Deci, nu este cu putinţă să fie măritată cu om, nici nu se poate ca să fie silită spre nuntă, fiind fecioară a lui Dumnezeu Cel fără de moarte.

Arhiereii se minunau de acel lucru nemaiauzit, pentru că nicio fecioară n-a mai fost vreodată care să-I fi făgăduit Domnului cândva a sa feciorie în veci, ci numai Maria cea dintâi în lume s-a arătat astfel.

Şi apropiindu-se de Chivotul Legii, după multă rugăciune, au primit răspuns, să se caute un bărbat vrednic, căruia să i se încredinţeze Sfânta Fecioară, sub rânduiala şi chipul însoţirii, pentru păzirea fecioriei.

Conform tradiţiei Bisericii, alegerea s-a făcut astfel: din casa şi din seminţia lui David au fost selectaţi bărbaţi fără femei, iar toiegele lor au fost puse în altar, iar cel al cărui toiag a înverzit a fost ales pentru a i se încredinţa Fecioara Maria.

Aşa i-a fost încredinţată Maica Domnului unui bătrân drept numit Iosif, sub rânduiala însoţirii, dar pentru păzirea fecioriei celei care L-a născut pe Dumnezeu. Dreptul Iosif a luat-o în casa sa din Nazaretul Galileii. Aici, pe când se afla la rugăciune, a primit vestea adusă de Arhanghelul Gavriil, precum că a aflat har înaintea lui Dumnezeu, dovedindu-se vrednică să aducă în lume, ca om întrupat, pe Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel