PSD, ultimatum după ședința tensionată cu PNL. Vineri s-ar putea rupe Coaliția, pentru data alegerilor prezidențiale /video

foto: Inquam, Octav Ganea
foto: Inquam, Octav Ganea

Social-democrații au făcut mai multe lămuriri în privința calendarului pentru alegeri.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat a declarat că formațiunea nu își dorește modificarea calendarului alegerilor. Acesta le-a dat și un ultimatul colegilor de coaliție, care ar mai avea la dispoziție aproximativ o săptămână să se hotărască dacă sunt de acord să urmeze planul deja agreat în primăvară.

„Probabil că săptămâna aceasta este decisivă. Insistăm pentru luna septembrie, pentru că așa ne-am înțeles. Este decizia unor oameni responsabili care conduc cele mai mari partide din România, agreată de cele două foruri de conducere. Din punct de vedere politic, dacă stăm să discutăm, avem și plusuri, și minusuri. Dar este o decizie asumată, motiv pentru care cerem respectarea cuvântului dat”, a declarat Lucian Romașcanu.

Coaliția de guvernare se află în impas

În cadrul unei ședințe tensionate desfășurate astăzi, coaliția de guvernare formată din PSD și PNL nu a reușit să ajungă la un acord cu privire la data alegerilor prezidențiale. Dezbaterile au fost concentrate pe variantele propuse de cele două formațiuni politice, fără ca vreuna să fie dispusă să cedeze teren în favoarea celeilalte.

PSD a pledat pentru organizarea primului tur al alegerilor prezidențiale pe 29 septembrie și al doilea tur pe 13 octombrie, o propunere care a întâmpinat rezistență din partea PNL. Liberalii, conform unor surse citate de HotNews.ro, preferă să amâne scrutinul „cât mai târziu posibil”, sugestie care indică o preferință pentru luna noiembrie.

Într-o încercare de compromis, PNL a propus o soluție intermediară, stabilind primul tur pentru 27 octombrie și al doilea tur pentru 10 noiembrie. Această variantă a fost prezentată ca o posibilă rezolvare a impasului în cadrul coaliției.

Disensiunile dintre cele două partide au devenit evidente încă de săptămâna trecută, când discuțiile privind calendarul alegerilor au fost purtate în două întâlniri separate. Pentru a respecta termenul-limită impus de constituție, care presupune ca Guvernul să stabilească data alegerilor până la 2 iulie în cazul organizării scrutinului în septembrie, coaliția trebuie să ajungă la un consens rapid.

Premierul, în deschiderea ședinței de vineri, a delegat responsabilitatea pentru pregătirea proiectului hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale vicepremierului și ministrului afacerilor interne, Cătălin Predoiu. Aceasta vine în contextul în care decizia finală între 15 și 29 septembrie pentru primul tur va fi stabilită săptămâna viitoare.

Un alt punct de dezacord semnificativ a fost dat de calendarul școlar, care ar coincide cu primul tur al alegerilor în cazul organizării acestuia pe 15 septembrie. Această situație ar conduce la perturbări în procesul educațional, având în vedere prezența secțiilor de votare în școli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel