EXCLUSIV  PSD are urgent nevoie de un proiect moral pentru Ardeal

Flaviu Predescu susține, într-un editorial exclusiv pentru dcnews.ro, că PSD nu mai trebuie să se scuze cu privire la votul slab din Ardeal, ci să se schimbe, chiar dacă unii politicieni țin de fotolii sub argumentul că așa-i votul în Ardeal. El amintește că nu așa a fost. 

Iată analiza politică scrisă de Flaviu Predescu pentru dcnews.ro: 

Recentele rezultate de la alegerile locale, fără a mai zăbovi asupra cifrelor exacte, arată iar o Românie împărțită fizic în două, din punctul de vedere al opțiunilor electorale. În acest caz, dacă ești social democrat, depinde pe ce formulă perceptivă vrei să mergi. Dacă abordezi situația din perspectivă fatalistă sau cu prejudecăți, poți concluziona că Ardealul nu votează PSD și te culci pe o ureche. Sub această filozofie, fiecare filială județeană a PSD din Ardeal se poate apăra de blamul conducerii centrale cu prezenta scuză și cu argumentul eșecului județelor limitrofe. Dacă te uiți puțin în istorie, vezi că la începutul anilor 90 și până la instalarea regimului Băsescu, Ardealul nu a fost chiar atât de ostil stângii. După 2005 s-a întâmplat ceva care a făcut ca fiecare an ce s-a scurs, să aducă noi pierderi de procente pentru stânga.

Ce a slăbit PSD, în ciuda nemulțumirii față de PDL

În județul Alba, de pildă, PSD+PUR câștiga trei deputați și un senator, la alegerile din noiembrie 2004, față de… un deputat, la alegerile din 2012. Unde și din ce cauză s-au pierdut atâtea voturi? Toate acestea în condițiile în care partidul dominant a fost PDL, hulit pentru politicile antisociale pe care le-a practicat în perioada 2008-2012. Putem deci spune că în fiecare județ există un cumul de factori obiectivi care au dus la slăbirea PSD până la pierderea consistenței reprezentativității populare.

Locomotiva PNL

Tot din același județ putem lua alte două exemple, de această dată individuale. Primarul comunei cu cea mai mare absorbție de fonduri europene este pesedistul Gheorghe Damian. El este cunoscut și apreciat în toată România pentru modul în care a administrat comuna Ciugud, din vecinătatea municipiului Alba Iulia. Pentru că a devenit un model este invitat să țină prelegeri pe această temă chiar și la reuniuni internaționale. Pe de altă parte, tot în Alba, dar la conducerea județului, se află PNL-istul Ion Dumitrel, fost membru PDL. Aceasta conduce județul cu o mână de fier într-o mânușă de catifea, încă din ianuarie 2005. Dumitrel nu are practic adversar politic și faptul că noul PNL a câștigat aproape 60 de primării din șaptezeci și ceva, i se datorează aproape exclusiv. Dumitrel și-a construit cariera cu modestie, fără lăcomie și cu adevărat printr-o politică a pașilor mărunți. Mai întâi, în calitate de președinte al CJ Alba, i-a ajutat pe toți cei care i-au bătut la ușă, aplicând politici de protecție socială fără precedent. N-a ascultat întocmai ordinele de la București, ci le-a interpretat, în funcție de realitățile locale și nici nu s-a comportat arogant, recuperând politic rămășițele unor partide dispărute dar și mulți simpatizanți PSD marginalizați de casta pesedistă. N-a fost însă un colector de traseiști, ci mai degrabă un om care s-a comportat ca un șef de județ independent, atrăgând susținerea tuturor. S-a comportat așa cum ar fi trebuit să se comporte un om de stânga, adică aplicând deviza politica se face la partid, iar administrația la consiliul județean și nu invers.

Adrian Năstase, singurul lider PSD care a înțeles Ardealul

Singurul lider PSD care a înțeles că Ardealul are nevoie de un proiect a fost Adrian Năstase, dar a știut că acest proiect nu poate fi făcut fără pesediști ardeleni, cooptați în conducerea centrală. În 2000 Năstase a promovat mai mulți clujeni, printre care Vasile Dâncu, Ioan Rus și Vasile Pușcaș în guvernul pe care îl conducea. Ca miniștri au fost buni. Rezultatele începuseră să apară și la partid dar totul s-a stricat atunci când clujeni au făcut pact "pentru reforma PSD" cu Geoană, în detrimentul lui Ion Iliescu. Și iaca așa, deși oameni cu carte și cu rezultate profesionale, cei din grupul de la Cluj n-au realizat că reforma în politică nu ține de persoane, ci de programe și mai ales de apropierea față de om. De multe ori omul este cel care te caută pe stradă sau cu ștampila pe buletin, chiar dacă ai încercat și  n-ai putut să-l ajuți.

Până la toamnă, mulți lideri PSD din Ardeal, vor argumenta că o schimbare de cadre nu va aduce nimic bun, aducând argumente perfecte să amâne. Din fericire, în cazul multora, lipsiți de carismă și proiecte, îmbătrâniți în fotoliile respective, azi mâine cu procente dintr-o cifră, a sosit vremea schimbării, fără să-și lase interpuși, așa cum se practică.  

*Nota redacției: Titlul și textul aparțin autorului. Titlul de homepage și intertitlurile aparțin redacției. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel