PSD Belgia militează pentru ridicarea obstacolelor pe piaţa muncii din Belgia pentru români.
Un document pe acest subiect a fost prezentat în cadrul unei întâlniri oficiale, desfăşurate pe 6 octombrie 2011, cu Bart Julliams, consilier responsabil cu studiile strategice privind locurile de muncă din Belgia a ministrului flamand al locurilor de muncã, buget, finanţe şi sport, Philippe Muzters. Din partea PSD Belgia au participat: Dan LUCA, preşedinte PSD Belgia, şi doi vicepreşedinţi ai organizaţiei: Roxana POPA şi Codruţa FILIP (de asemenea şi preşedintã a Organizaţiei de Femei Social-Democrate din Belgia).
În perioada urmatoare se va reuni un aşa numit Comitet al Muncii şi Afacerilor Sociale la nivel federal belgian, care va emite un aviz pentru restricţionarea sau nu a dreptului de lucru al românilor în Belgia şi dupã 1 ianuarie 2012. La aceastã reuniune vor participa reprezentanţi ai patronatului, sindicatelor şi regiunilor (Bruxelles, Flandra, Valonia). Decizia Flandrei este foarte importanta în acest dosar şi din păcate nu ne este în acest moment favorabilã. Va urma pe 26 octombrie 2011, la nivelul Uniunii Europene, o întalnire a Grupului de Circulaţie a muncitorilor în UE, în care Belgia se va inspira în decizia finalã pe care o va lua asupra acestui dosar, se arată într-un comunicat primit la redacţie.
Dan Luca, vicepreşedinte al PSD Diaspora şi membru al Consiliului Naţional PSD, a subliniat: „În aprilie 2011, când ne-am intâlnit cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi Afacerilor Sociale al Belgiei, pãrea cã ne îndreptãm cãtre un final fericit, dar ultimele luni nu ne-au fost favorabile. Stim ce s-a întamplat în Spania, Franţa şi Olanda, iar aceste dinamici sunt monitorizate cu mare atenţie de Guvernul Belgian, dar şi de reprezentanţii regionali. Situaţia restricţiilor impuse românilor este un dosar foarte important pentru activitatea noastră. Este datoria noastrã sã lucrãm activ cu autoritãţile ţãrii de adopţie pentru a avea deznodãmântul dorit.”
Sunt numeroase cazuri care arată că drepturile românilor în Belgia sunt încălcate, că românii sunt discriminaţi, în special la nivelul administraţiei locale, invocându-se de cele mai multe ori obstacolele pe piaţa muncii. Codruţa Filip, preşedintã a Organizaţiei de Femei Social-Democrate din Belgia, a afirmat că: ”Avem informaţii de asemenea cã Belgia va reduce fondurile alocate pentru titres-services, deci, s-ar putea ca locurile de munca in menaj ocupate in mod numeros de femei românce sã fie în pericol. Pe lângã menţinerea restricţiilor, având în vedere criza, trebuie sã fim pregatiţi şi la altfel de mãsuri. Decizii ca acestea vor afecta mereu grupurile vulnerabile de emigranţi: femei şi tineri”, se mai arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News