Senatorul PSD Florian Popa, fost rector la UMF Carol Davila din Bucureşti, a ironizat beneficiile promise medicilor. “Această bunăstare care se promite doctorilor eu nu am găsit-o, salarii care ne-ar impresiona până la lacrimi, n-am găsit elemente concrete că să ne apuce plânsul”, a declarat acesta în deschiderea dezbaterii pe noile pachete de legi din Sănătate, potrivit pesurse.ro.
Alte declarații din cadrul dezbaterii:
Pachetul de bază nu e normal să fie acordat oricui pentru că aşa descurajăm plata asigurărilor de sănătate. Un beţiv care a fost găsit pe stradă cu o plagă pentru că era mort de beat, de ce trebuie să suportăm noi plata acestor pacienţi? E vorba aici şi de pacienţii drogaţi, ei ar trebuie să aibă dreptul la o singură internare din bani publici, restul să-şi plătească. Dacă şef de secţie nu mai vrea să fie nimeni, eu aseară, după şedinţa Senatului, m-am gândit cine o să mai vrea să fie ministru? Pentru că s-a discutat problema dlui Varujan, m-am gândit că şi ministru va fi greu să vrei să fii, dar probabil că se vor găsi oameni care vor dori.
Ce determina această emulaţie continuă, această reforma cronică? În mintea mea, o reforma perpetuă este mai rea decât o stabilitate imperfectă. Efectiv nu poţi construi ceva, că imediat se schimbă totul. Va spun sincer că e derutant şi de-abia când s-au aşezat nişte lucruri….în acest minister e un carusel al miniştrilor şi al cabinetul. Îmi pun întrebarea de ce e nevoie tot timpul să se umble la o lege care a fost acceptat unanim, nu cumva în moemntul de faţă trăim o perioada specială, şi o cam ştim?.
Una dintre modificări pune probleme mari, anume schimbarea proprietăţii şi devenirea unor spiale publice în spitale plătitoare de TVA. Dacă se mai adaugă şi TVA eu nu cred că va mai putea cineva face sănătate în România. Şi aşa se face greu, şi aşa colecta nu se regăseşte în coşul asigurărilor de sănătate, se găseşte în alt coş. Într-un coş se bagă nişte ouă, iese o maioneză şi de acolo tu nu o să mai poţi recupera cele 8-10 ouă pe care le-ai băgat.
Rezidenţiatul cuprinde un trunchi comun de 2 ani, la început se intră pe baza mediilor de la facultate, după care urmează un nou examen şi rezidenţii ar face restul de 3-4-5 ani. Suntem clar împotriva şi o considerăm total nepotrivită şi periculoasă această formulă, imposibil de realizat.
Poate e cazul să se regândească sistemul de asigurări sociale în sine, poate putem merge pe o taxa specială, adică ieşirea din umbră Ministerului de Finanţe a fondului de sănătate.
În momentul de faţă dl rector a reuşit să-l atragă pe dl ministru de partea PSD-ului. Reforma pe care o propune e cea mai social-democrată pe care o propune. Cei care n-au asigurări să beneficieze de ajutor, asta numai un partid social-democrat poate să facă şi vine de la un liberal. Cred că e în umbră trecut la liberali, de fapt e pesedist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu