EXCLUSIV  PSD și abrogarea OUG. Riscul care zdruncină Guvernul Grindeanu

Liviu Dragnea a spus pentru DC News că va propune o soluție de stingere a conflictului pe care speră s-o accepte Sorin Grindeanu în legătură cu OUG. Eventual se poate vorbi chiar de abrogarea OUG, dacă premierul acceptă. Lucrurile par simple, dar există o problemă de legalitate.

Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Grindeanu marți seară privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare. De ce a lăsat Guvernul să treacă 10 zile, perioadă în care românii au ieșit în stradă și practic s-a creat un război între PSD și Klaus Iohannis?

Răspunsul este simplu: așa era făcută formularea de către Consiliul Legislativ care a spus că ordonanța trebuie să respecte termenul respectiv de 10 zile, altfel avem de-a face cu o încălcare a legii. În acest caz, ordonanța de abrogare care se referă la același domeniu, nu trebuie să aibă același parcurs? Adică să intre în vigoare tot la 10 zile, altfel se face cu încălcarea legii.

Invitat la TVR 1, Eugen Nicolicea, lider PSD, a spus că pentru a abroga ceva, trebuie să fie în vigoare măcar o secundă, după care reintroduci ceva care se aplică din momentul în care se reintroduce în noua formă.

Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată 2010, articolul 58, aliniatul 1 spune așa: " După intrarea in vigoare a unui act normativ, pe durata existenței acestuia pot interveni diferite evenimente legislative, cum sunt: modificarea, completarea, abrogarea, republicarea, suspendarea sau altele asemenea". Mai departe, Articolul 2 arată că: "În situații temeinic justificate, prin excepție de la prevederile alin. (1), actele normative de importanță și complexitate deosebită pot fi modificate, completate sau, după caz, abrogate de autoritatea emitentă și în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, și data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare, cu condiția ca intervențiile propuse să intre în vigoare la aceeași dată cu actul normativ supus evenimentului legislativ".

Rămâne de văzut cum vor decide procurorii și judecătorii. Ordonanța nu este un act de complexitate. Ar putea fi interpretată drept de importanță, dar rămâne la atitudinea judecătorilor acest lucru.

Așadar, dacă se dă o ordonanță de abrogare, se face cu riscul de încălcare a legii. Rezultatul ar fi ca Grindeanu și Iordache să fie cercetați penal și pentru începutul poveștii, dar și pentru sfârșit, adică pentru abrogare. Abrogarea poate fi în sine un temei pentru cercetarea penală și căderea guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel