Sunt tensiuni și multă incertitudine în coaliția de guvernare. Există voci potrivit cărora liberalii se pregătesc de ieșirea PSD-ului de la guvenare, așa cum ar amenința social-democrații.
Totul pleacă de la credinţa liberalilor că social-democraţii vor veni în toamnă cu o propunere de un nou pachet social imens, de cel puţin 30 de miliarde de euro, pe care liberalii nu îl pot accepta, motiv pentru care social-democraţii ar urma să anunțe că părăsesc guvernarea, potrivit Antena 3.
Şi de aici încep scenariile. Sunt cel puţin patru pe masa conducerii PNL. Primul scenariu la care lucrează - şi cel mai probabil în credinţa conducerii liberale - este acela că în toamna PSD va ieşi de la guvernare şi rămâne coaliția formată doar din PNL şi UDMR, cu susţinerea social-democraţilor din Parlament. Însă aici rămâne de văzut: liberalii nu văd cu ochi bun o astfel de susţinere, pentru că ar însemna să fie la mâna social-democraţilor.
Așa că, de aici, urmează cel de-al doilea scenariu pe care şi-l fac liberalii. Este acela prin care se ajunge la alegeri anticipate care pot fi convocate doar cu sprijinul președintelui Klaus Iohannis, pentru că, fără sprijinul său şi sprijinul PSD, nu se poate ajunge la alegeri anticipate. PNL nu ar avea în Parlament majoritate. Chiar şi cu sprijinul UDMR şi al celor din USR, ar avea cel mult 140 de voturi, 150 în cel mai fericit caz. Însă au nevoie de cel puţin 234 pentru a face majoritate, aşa că preferă alegerile anticipate, un scenariu care le-ar conveni şi social-democraţilor.
Al treilea scenariu care se află pe masa liberalilor este acela în care totuşi PSD nu părăseşte guvernarea, dar în primăvară, atunci când ar trebui să aibă loc rotaţia premierilor, PSD refuză să dea premierul şi rămâne aceeaşi coaliție care este şi acum.
Al patrulea scenariu este acela prin care se respectă acordul coaliţiei de guvernare, adică social-democraţii în primăvară dau premierul şi se merge înainte în aceeaşi formulă, până în 2024, la alegeri.
"Eu înţeleg că şi PSD şi PNL sunt speriaţi de perspectivele economice ale României. Ăsta este adevărul. Ai nevoie de 40 de miliarde de lei ca să compensezi facturile la energie, nu ştii ce se întâmplă cu gazul la iarnă, sunt mari probleme cu inflaţia, probabil creşterea economică va frâna, sunt mari probleme sociale care stau să explodeze. Pe undeva, PSD-ul poate ar fi tentat să iasă de la guvernare. Totuși, eu nu cred lucrul acesta. S-au aşezat la guvernare, funcţionează guvernarea - din punctul dânşilor de vedere, nu şi din punctul nostru de vedere. Este greu să trimiţi acasă miniştri. Va fi foarte complicat lucrul acesta cu plecatul de la guvernare", a spus analistul politic Bogdan Chirieac.
Întrebat dacă este o metodă a PSD de a încerca să pună presiune, de a încerca să ajungă la un anumit consens, analistul politic a spus: "Sondajele arată că PSD este la un scor mai sensibil, mai ridicat decât PNL-ul, fiindcă percepţia generală a fost că ce s-a mai făcut şi pentru oameni în această guvernare s-a datorat PSD-ului. Aşa a reuşit PSD-ul să influențeze publicul. Ideea este că pachetul de 30 de miliarde pe care, chipurile, ar vrea PSD-ul să îl implementeze... pur şi simplu nu există banii pentru el.
Nu uitaţi că ministrul de Finanţe este, totuşi, la PSD. Păi, să dea domnul Câciu banii aceia, că zice că PNL-ul nu vrea să introducă pachetul. Păi, nu vrea fiindcă nu ai de unde, nu ai aceşti bani. Chestiunea cu plecatul de la guvernare reprezintă şi o anumită independenţă politică pe care eu nu o văd, astăzi, la liderii PSD. Sunt prea legaţi de preşedintele Iohannis".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu