PSD a atacat în forță proiectul Ministerului Sănătății de a crește prețul unor medicamente. Social-democrații cer imperativ reducerea prețului, după o schemă propusă în timpul guvernării Ponta. De cealaltă parte, asociațiile pacienților se plâng de dispariția unor medicamente vitale din farmacii, mai multe companii hotărând retragerea din România sau încetarea producției, din cauza prețului prea mic. O serie de produse oncologice și cardiovasculare sunt re-exportate în țări ale Uniunii Europene, unde prețurile sunt mult mai mari, ceea ce lasă descoperiți pacienții din România.
În acest context, decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene toarnă gaz pe foc. Potrivit acesteia, exporturile paralele sunt legale și nu pot fi împiedicate de statele membre. Cu alte cuvinte, dacă o țară impune prețuri mici la medicamente, distribuitorii vor fi tentați să vândă acele produse prin farmacii din țările unde prețurile sunt mai mari. Iar statele nu au cum opri acest comerț.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la fel ca predecesorul său de la PSD, Nicolae Bănicioiu, au promis stoparea exporturilor paralele, care au îmbogățit câteva firme de distribuție, lăsând pacienții din România fără citostatice. Chiar dacă ar avea intenția și ar ști cum să oprească exportul paralal, după decizie CJUE, România nu are cum s-o mai facă, altfel decât prin alinierea prețurilor.
Statul german, învins în instanță
Sistemul german de stabilire a unui preţ fix pentru medicamentele pe bază de reţetă încalcă legislaţia comunitară, a decis miercuri Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), transmite DPA.
Pacienţii incluşi în sistemul de asigurări de sănătate din Germania trebuie să plătească din propriile buzunare o parte din preţul medicamentelor. Pe de altă parte, o organizaţie nonguvernamentală şi-a unit forţele cu o companie farmaceutică olandeză care livrează medicamente prin poştă pentru a le oferi pacienţilor germani medicamente la preţuri mai mici. Acest lucru a fost contestat de o organizaţie de lobby a sectorului farmaceutic german şi în cele din urmă cazul a ajuns la CJUE.
CJUE a decis că sistemul german de fixare a preţurilor pentru medicamentele eliberată pe bază de reţetă "constituie o restricţionare nejustificată a liberei circulaţii a bunurilor" deoarece ar putea restricţiona accesul pe piaţa germană a furnizorilor din alte state membre.
Germania are reguli stricte cu privire la preţul medicamentelor precum şi cu privire la marjele pentru medicamentele pe bază de reţetă pentru a se asigura că micile farmacii nu sunt scoase de pe piaţă de marii rivali, astfel că medicamentele esenţiale sunt disponibile pe întreg teritoriul naţional, chiar şi în zonele rurale.
[citeste]
În schimb, în decizia de miercuri, judecătorii de la CJUE au respins argumentul că preţurile fixe asigură o mai bună distribuţie geografică a farmaciilor. Dimpotrivă, susţin ei, acordarea permisiunii farmaciştilor să-şi fixeze propriile preţuri le-ar permite să perceapă un preţ mai mare pentru înfiinţarea unei farmacii în zonele îndepărtate. De asemenea, eliminarea sistemului preţurilor fixe ar putea duce la costuri mai mici pentru pacienţi şi ar încuraja farmaciile să concureze între ele pentru servicii.
Piaţa farmaceutică din Germania este una fragmentată în condiţiile în care dreptul de proprietate al unei farmacii este acordat numai persoanelor autorizate să elibereze medicamente iar numărul de farmacii pentru fiecare lanţ este limitat la patru. (Agerpres)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News