PSD: Modelul propus pentru creşterea veniturilor pensionarilor este echitabil şi nu contravine Constituţiei

PSD: Modelul propus pentru creşterea veniturilor pensionarilor este echitabil şi nu contravine Constituţiei Inquam Photos / Octav Ganea
PSD: Modelul propus pentru creşterea veniturilor pensionarilor este echitabil şi nu contravine Constituţiei Inquam Photos / Octav Ganea

PSD consideră că modelul pe care l-a propus pentru creşterea diferenţiată a veniturilor pensionarilor este 'echitabil' şi nu contravine Constituţiei. 

'Având în vedere că unii lideri politici care s-au exprimat public pe subiectul pensiilor nu au înţeles propunerea social-democrată privind creşterea veniturilor pensionarilor în anul 2023, PSD face precizări. PSD este de acord cu o creştere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari. Însă distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferenţiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creşteri mai mari, întrucât aceştia sunt afectaţi mai puternic de creşterea preţurilor. Propunerea PSD de a creşte diferenţiat veniturile pensionarilor nu contravine Constituţiei, pentru că nu implică majorări diferite ale punctului de pensie', se arată într-un comunicat de presă.

Social-democraţii menţionează că nu trebuie confundată creşterea punctului de pensie cu creşterea veniturilor pensionarilor.

'Creşterea diferenţiată a veniturilor se realizează prin măsuri de sprijin acordate doar pensionarilor cu venituri mici, în plus faţă de majorarea punctului de pensie cu un procent egal pentru toţi pensionarii.

În actualul context economic, o majorare nediferenţiată a veniturilor pensionarilor ar fi profund inechitabilă. PSD nu poate fi de acord ca la o pensie specială de 18.000 de lei să se acorde o sumă suplimentară de 2.700 de lei, adică de 10 ori mai mare decât la o pensie medie de 1.800 de lei, unde creşterea ar fi de doar 270 de lei. Decidenţii trebuie să ţină cont că inflaţia se resimte mai puternic la pensionarii cu venituri mici, în cazul cărora alimentele şi medicamentele au o pondere mai mare în totalul cheltuielilor', se mai spune în comunicat.

PSD arată că în perioade de criză economică, pe lângă principiul contributivităţii, conform căruia fiecare primeşte după cum a contribuit, trebuie să ţinem cont şi de 'principiul solidarităţii', care prevede ca cei vulnerabili să fie sprijiniţi mai mult. 

Vezi și - 95% dintre pensionari vor primi ajutor de la stat pentru plata facturilor. 4.000 de lei în luna ianuarie

De acest ajutor financiar pentru plata facturilor ar putea beneficia, în luna ianuarie 2023, 4,4 milioane de pensionari, mai exact cei ale căror pensii nu ajung la 4000 de lei.

Propunerea de ajutor financiar pentru plata facturilor acordat pensionarilor a venit din partea PSD, iar suma de 4.000 de lei se referă la pensie plus un ajutor one-off. Şi la începutul anului 2022 s-a acordat un astfel de ajutor, dar de el au beneficiat doar cei care aveau o pensie mai mică de 1600 de lei, aşa încât, după primirea suplimentului, venitul total nu trebuia să depășească 2.200 de lei. În prezent, în România există 4.603.433, iar 4.405.563 dintre aceştia au pensia mai mică de 4.000 de lei.

De data aceasta, însă, vor fi mult mai mulți beneficiari, mai exact toţi pensionarii care au pensie mai mică de 4.000 de lei. Procentul de majorare nu va fi, însă, acelaşi pentru toţi pensionarii, a atras atenţia Ministrul Marius Budăi. Vârstnicii cu o pensie de 2.500 de lei ar putea primi în luna ianuarie în plus 1500 de lei, iar cei cu o pensie de 1.900 de lei ar urma să primească un ajutor de 2100 de lei, astfel că totalul va ajunge, în ambele cazuri, la 4000 de lei. „Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent. Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe nimeni la marginea societății”, a anunţat, în urmă cu câteva zile ministrul Marius Budăi, potrivit România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel