PSD, ALDE și UDMR au votat în Camera Deputaților pentru creșterea salariilor din Educație și Sănătate, prevăzută în OUG 20/2016, cu amendamentele aduse ulterior în Parlament. PNL a părăsit sala și acuză PSD de fraudă. În Camera Deputaților ar fi fost mai puțini deputați decât cei numărați. OUG a trecut de Parlament și urmează să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis. Analistul Bogdan Chirieac a dat dreptate Guvernului și a argumentat că România este pe minus 2%. Astfel s-ar explica de ce nu avem bani pentru creșterile salariale.
PSD a avut trei ani în care putea crește salariile
"Grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor nu a participat astăzi la dezbaterea şi la votul final pentru că noi am avut în vedere mai multe lucruri. Primul şi cel mai important este că atunci când vorbim de creşteri salariale trebuie să vorbim de creşteri salariale pe care România le poate face, care pot fi sustenabile şi care, evident, nu sunt legate de ciclul electoral. PSD, dacă dorea să crească salariile, dacă dorea să facă ordine şi dacă dorea să asigure echitate în sistemul salarial, a avut trei ani cât au guvernat singuri. După aceea, a avut posibilitatea să facă o lege nouă a salarizării unitare. Nu a făcut nimic din toate acestea. Acum, în prag de alegeri, PSD, conform mentalităţii ultracunoscute, că totdeauna la alegeri trebuie să dai ceva, să oferi ceva, să dai pomană, asta au făcut acum. Sunt foarte trist şi foarte necăjit de faptul că sindicatele s-au lăsat politizate în acest joc al anumitor creşteri salariale", a spus Eugen Nicolăescu, liderul deputaților PNL.
”Iluzii în prag electoral”
Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a precizat că Guvernul ar putea ataca la CCR OUG 20/2016: "Să ni se spună de către Curtea Constituţională dacă este sau nu constituţional să adopţi un astfel de pachet fără să indici sursele deloc. Aşteptăm mai întâi să vedem ce se întâmplă, după care în câteva zile vom avea din partea Guvernului această iniţiativă”. El a spus că, dacă se dorea o lege a salarizării, ea se putea aplica din 2010, de când există această lege. Ministrul subliniază că nu se va putea aplica din lipsă de resurse. Dragoș Pîslaru a opinat că "toate aceste lucruri sunt iluzii vândute în prag electoral". Dragoș Pîslaru a susținut din partea Guvernului în Parlament să fie adoptată OUG 20/2016 fără amendamente.
PSD: ”E o zi deosebită”
Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, a declarat că, prin votul dat la OUG 20/2016, PSD a demonstrat că se ţine de cuvânt: ”E o zi deosebită pentru că astăzi am demonstrat în Parlament că ne putem ţine de cuvânt, că am îndreptat o nedreptate care s-a făcut oamenilor din sănătate, cât şi din învăţământ. Şi, printr-un efort conjugat al colegilor, am reuşit astăzi ordonanţa 20 să o adoptăm acum câteva momente”.
Chirieac: România, pe minus 2%
”Cioloș, jos pălăria pentru ce a făcut astăzi. La fel și ministrul de la Muncă, Pîslaru. Cred că în primul rând e Cioloș care a făcut ce trebuia. Dacian Cioloș. Întrebarea care s-a pus a fost: La creștere economică de 5%, nu dați nimic la oameni? Aproximativ 80% din această creștere economică a fost generată de multinaționale, 20% e făcută de români. Adică 4% sunt ale mulținaționalelor, 1% este al românilor. Cele 4% se regăsesc la ei acasă sau în offshore, pentru că ei importă scump, mână de lucru ieftină, exportă. Cei 4% nu sunt în România. În România, e doar 1%. (...) E o problemă, deficitul bugetar e de 3%. Păi 3% deficit e numai al nostru, iar noi suntem pe creștere economică 1%. Ești pe minus 2%. Nu ai de unde să dai”, a spus analistul Bogdan Chirieac la Antena 3. Concluzia a fost că Guvernul Cioloș nu vrea creșterea salariilor pentru că nu are bani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News