Creșterile salariale promise de Programul de Guvernare al PSD încep, în realitate, cu reduceri ale veniturilor de 30-35% pentru unele specialități medicale. Proiectul de HG prin care guvernul atacă una dintre puținele categorii de intelectuali care a sprijinit PSD în alegeri a fost publicat în data de 10 februarie.
Medicii, aflați sub tirul presei de Dreapta și al acuzațiilor lansate de aceasta după Colectiv, au votat masiv PSD, mai ales că Programul promitea creșteri salariale substanțiale. Veniturile medicilor sunt alcătuite din salariul de bază și din sporuri pentru condiții periculoase, ore suplimentare etc. Un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea ”Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal și mărimea concretă a sporurilor pentru condiții de muncă precum și condițiile de acordare a acestora pentru personalul sanitar”, publicat de MS, înjumătățește sporurile care pot fi acordate medicilor de Medicină Legală și Anatomie Patologică, reducând veniturile acestora cu peste 30 de procente.
HG, de neînțeles din punct de vedere politic și managerial
Politic, măsura va revolta întreaga breaslă, nu doar cele câteva sute de medici afectați. Acest HG a dat un semnal în spitale, unde lucrează peste 25.000 de medici, că promisiunile PSD sunt manevre electorale, iar veniturile, în loc să crească, încep să scadă. Economiile obținute astfel nu au un impact bugetar semnificativ, în schimb au distrus încrederea unei categorii profesionale importante în guvernare. Și celelalte specialități medicale se așteaptă la măsuri similare, iar sindicatele se pregătesc pentru proteste.
Și din punct de vedere managerial, măsura este greșită. Cum spuneam, nu realizează mari economii, în schimb poate bloca TOTAL activitatea spitalelor și centrelor de diagnostic în 1-2 ani.
Riscuri mari, tentații consistente din Occident
Medicii și personalul medical din cele două specialități afectate de HG emis de Florian Bodog lucrează într-o zonă cu riscuri mari: folosesc substanţe chimic-toxice-alergene-cancerigene cu caracter imediat sau cumulativ; există riscuri biologice (manipulare de ţesuturi şi produse biologice posibil contaminate HIV, SIDA, TBC, etc.); fizice ( tăiere, înţepare, efort fizic mare, poziţii de muncă inadecvate); psihice (domeniu neatractiv, mediu ”morbid”. Presiunea spitalelor din Occident, care se confruntă cu o criză de medici în aceste domenii, este foarte mare: se oferă salarii duble și condiții mult mai bune de lucru, facilități pentru relocarea medicilor din România în străinătate etc. Sporurile financiare oferite anatomo-patologilor și legiștilor de spitalele din România, începând cu anul 2003, au creat o oarecare stabilitate în rândul personalului, tentat să emigreze în alte spitale din UE.
Sporurile care îi țin pe medici în România, obsesia guvernului
Aceste sporuri au fost atacate atât de guvernarea Băsescu-Boc, cât și de guvernul Cioloș. Prima tentativă de anulare a lor a fost Legea 284, din 2010, ale cărei norme se încearcă a fi aplicate prin HG-ul lui Bodog. În 2009, guvernul Boc a redus baza salarială cu 25%, iar în 2016, Cioloș a dat două ordonanțe de urgență în scopul ”corectării” legislației sporurilor.
În loc să abroge legea 284, din guvernarea Băsescu-Boc, și să caute soluții pentru a menține veniturile medicilor, dacă nu poate să le crească, guvernul Grindeanu complică și mai mult legislația, iar efectul este de reducere a veniturilor din Sănătate. Cel mai probabil, funcționarii din minister au împachetat acte normative elaborate în anii trecuți, iar ministrul PSD le-a înghițit pe nemestecate. Rezultatul: vin noi categorii de protestatari în Piața Victoria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu