EXCLUSIV  PSD și PNL, lovitură de teatru! Cine câștigă, de fapt, după mega scandalul „Iohannis senator”

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Scandalul legat de controversata propunere de lege care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze pentru un loc de senator după încheierea mandatului prezidențial a creat o undă de șoc pe scena politică din România, cu posibile efecte benefice pentru Partidul Național Liberal (PNL).

VEZI ȘI: Unde a fost Ciolacu în ziua „negocierii” pentru Iohannis senator

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat marţi că în prezent nu există din partea liderului PSD, Marcel Ciolacu, o susţinere a demersurilor politice în interiorul coaliţiei de guvernare, motiv pentru care liberalii vor avea „o atitudine pe măsură". El a fost întrebat dacă, în contextul răcirii relaţiilor cu PSD, mai este posibilă funcţionarea coaliţiei la guvernare. Nicolae Ciucă a menţionat că discuţia despre proiectul legislativ a avut-o cu Marcel Ciolacu, nu cu partidul: „Eu am discutat cu domnul Marcel Ciolacu, nu cu partidul. Ca atare, înţelegere a existat pe acest demers”. Întrebat dacă mai are încredere în preşedintele PSD, liderul PNL a susţinut că acest aspect este "discutabil".

După aceste declarații, liderii PSD s-au întrecut în postări care mai de care mai acide la adresa lui Nicolae Ciucă. 

„Domnul Ciucă și PNL vor să dea foc țării și s-o arunce în haosul instabilității doar pentru că PSD nu vrea să îi dea un loc de muncă lui Iohannis. Cum sună asta?! Să rupi coaliția de guvernare pentru că PSD nu vrea să voteze o lege pentru un singur om este complet absurd. Dar asta demonstrează încă o dată care au fost de fapt prioritățile PNL și ale ostașului Ciucă dintotdeauna: scaunul lui Iohannis”, a zis Alfred Simonis (PSD). Și restul reacțiilor din PSD sunt la fel de acide.

Am discutat cu jurnalistul Val Vâlcu despre „beneficiarii” scandalului cu legea Iohannis senator, iar câștigători se pare că sunt liberalii. De ce? Explicăm în rândurile de mai jos. 

2. Inquam Pho... (ciuca-ciolacu-_inquam_photos_cornel_putan_81660300.jpg)

Deși PNL și PSD au colaborat îndeaproape în ultima perioadă, acest eveniment a scos la iveală o ruptură publică între cele două mari partide, ceea ce, paradoxal, ar putea avantaja liberalii în fața unui electorat anti-PSD.

Ruptura între PSD și PNL a căpătat credibilitate odată cu scandalul cu scaunul lui Klaus Iohannis, iar liberalii, în frunte cu Nicolae Ciucă, au de câștigat. Electoratul anti-PSD, care până acum nu găsea o alternativă credibilă, ar putea fi mai tentat să voteze PNL, considerând că separarea dintre cele două partide acum chiar este autentică.

Scandalul „Iohannis senator” nu afectează imaginea PNL

Un alt aspect interesant este legat de Klaus Iohannis însuși. Deși președintele a fost subiectul multor critici în legătură cu presupusa dorință de a ocupa o funcție de senator, este greu de crezut că aceasta era o ambiție personală. Adică... poziția de senator este una cu multe responsabilități și eforturi, lucru care nu pare să se potrivească cu profilul politic al lui Iohannis.

În acest context, PNL nu doar că nu pierde teren în fața acestui scandal, ci poate chiar să profite de el. Alegătorii care criticau apropierea de PSD și ezitau să voteze PNL din cauza colaborării cu Marcel Ciolacu și cu social-democrații, au acum un motiv să își reconsidere poziția. Prin distanțarea de PSD, PNL devine o alternativă mai atractivă pentru cei care resping categoric ideea de a susține PSD.

3. Sursa Foto... (nicolae-ciuca-spune-ca-marea-finala-prezidentiala-va-fi-ciuca---ciolacu_97140800.jpg)

PNL rămâne o variantă mai acceptabilă pentru electoratul care nu dorește să se îndrepte către extreme. Chiar dacă Iohannis a fost subiectul criticilor, la finalul zilei, liberalii rămân opțiunea preferată pentru majoritatea votanților de dreapta.

O strategie bună pentru PNL

Scandalul „Legea Iohannis senator” a creat, paradoxal, o situație favorabilă pentru PNL. Într-un moment în care se părea că alianța cu PSD îi erodează credibilitatea, această ruptură publică a reușit să consolideze imaginea PNL ca partid anti-PSD. Scandalul nu doar că nu îi afectează negativ, dar le oferă liberarilor șansa de a câștiga încrederea unui electorat sceptic, care poate fi atras de ideea unei distanțări clare de PSD.

Pe termen lung, deși este posibil ca după alegeri PSD și PNL să colaboreze din nou, în perioada premergătoare scrutinului, această aparentă separare între cele două partide ar putea să-i ofere lui Nicolae Ciucă și partidului său un impuls electoral important.

4. Foto: Ager... (ciuca-alegeri-canidat_85892600.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel