Partidul Social Democrat atrage atenţia asupra priorităţilor pe care următorul Guvern trebuie să le aibă în România, după înlăturarea prin moţiune de cenzură a Executivului condus de Florin Cîţu.
"PSD atrage atenția asupra problemelor cu care românii se confruntă în aceste momente. Ele sunt chiar motivul pentru care Partidul Social Democrat a inițiat și votat moțiunea de cenzură care a trimis acasă guvernul Cîțu. Aceste nevoi ale românilor trebuie să fie agenda principală a viitorului guvern și ele nu sunt negociabile.
Liberalizarea pieței energiei a adus dezastru în buzunarele românilor iar primele măsuri care trebuie luate sunt în această direcție. Stă în puterea guvernului să plafoneze prețurile pentru energia electrică, gazele naturale, lemnele de foc și combustibilii pentru încălzire. Luând în considerare propunerile PSD se poate ajunge la o scădere a facturilor cu 43% la energie electrică și 23% la gazele naturale, măsură care ar veni în sprijinul întregii populații. Se poate merge până la compensare prețurilor la facturile de energie la nivelul celor din decembrie 2020. Mai mult decât atât, pentru românii aflați în categoria consumatorului vulnerabil se poate grăbi și simplifica procedura de punere în practică a legii votate în parlament", se arată într-un comunicat al PSD.
"Trebuie să avem în vedere veniturile românilor prin prisma scumpirilor care în ultimul timp nu se mai opresc. În acest sens, PSD propune aplicarea imediată a legii pentru majorarea alocațiilor cu 40% începând chiar de la 1 noiembrie 2021, creșterea salariului minim pe economie (proiect asumat și de PNL prin planul de guvernare) în două etape: 1 noiembrie 2021 (2.550 lei iar pentru cei cu studii superioare 2.600 lei) și 1 ianuarie 2022 (2.740 lei iar pentru cei cu studii superioare 3.000 lei). Trebuie aplicată legea majorării pensiilor 127/2019!!! Punctul de pensie trebuie să ajungă la 1 noiembrie 2021 la valoarea de 1.600 lei (față de 1.442 lei acum) iar indemnizația socială minimă trebuie să crească cu 25% ajungând la valoarea de 1.000 lei. Să nu uităm că pensionarii și familiile cu venituri mici și/sau mulți copii reprezintă categoriile cele mai afectate de aceste creșteri de prețuri atât la utilități cât și la produse.
România este penultima din Europa la capitolul vaccinare. Am spus permanent că aceasta este vina guvernului Cîțu. Ei au gestionat greșit această campanie. Măsurile care trebuie luate IMEDIAT de către noul guvern sunt legate atât de vaccinare cât și de testarea românilor. Trebuie regândită campania de vaccinare, fără însă a forța drepturile și libertățile cetățenilor. Trebuie ca în sistemul medical să aducem cât mai mult personal, să creștem stocurile pentru urgențe, să creștem numărul de paturi ATI și astfel să creștem șansele românilor de a lupta cu pandemia, de a spera că lucrurile vor reveni la normal și de a reduce semnificativ numărul deceselor cauzate de COVID19", mai transmit social-democraţii.
"Nu în ultimul rând trebuie să ne gândim la dezvoltarea României. PNRR, un program atât de așteptat, a fost ciopârțit de guvernul Cîțu iar semnarea acordului (pentru că de fapt asta s-a semnat) nu înseamnă nici pe departe punerea în practică. Avertizăm noul guvern că trebuie să publice atât conținutul PNRR cât mai ales normele de aplicare și să demareze în regim de urgență finanțarea măsurilor asumate prin acest plan. Totodată, administrațiile locale, indiferent de culoarea politică, au nevoie urgentă de fonduri pentru susținerea investițiilor. PNDL trebuie dus la capăt, investițiile trebuie finalizate. Trebuie găsite urgent surse de finanțare pentru proiectele aflate în listele de sinteză ale Companiei Naționale pentru Investiții (CNI) și demarată finanțarea prin programul ”Anghel Saligni”. Proiectele sunt depuse demult și așteaptă în sertare să fie analizate și finanțate. Dezvoltarea României, dezvoltarea comunităților locale NU trebuie să țină cont de culoarea politică. Administrațiile locale au nevoie TOATE de bani pentru investiții și funcționare.
Și dacă este să vorbim de finanțări europene nu putem exclude finanțările mediului privat. În 2021, sectorul privat a fost vitregit de posibilități de finanțare. Asta după un an 2020 cu restricții. Acum este momentul ca guvernul să se implice și să susțină agenții economici, nu prin măsuri pompoase și care au o tentă clară de dedicație, ci prin măsuri simple, coerente și concrete de finanțare a activității economice și de susținere a proiectelor de dezvoltare", continuă aceştia.
"PSD este pregătit să vină la guvernare, în fruntea unei majorități funcționale în Parlament. Fără majoritate funcțională nu poți avea un guvern funcțional, capabil să gestioneze gravele probleme cu care se confruntă România actuală. În acest moment însă, nu se poate forma această majoritate funcțională în Parlament. Singura variantă viabilă este reîntoarcerea la popor, prin alegeri anticipate, care să genereze o majoritate legitimă.
Este însă nevoie de un guvern de tranziție, pentru că o clasă politică responsabilă nu poate declanșa alegeri anticipate în plină pandemie și în prag de iarnă cu facturi uriașe la energie. Nu poți trece prin iarnă și prin pandemie cu un guvern cu atribuții limitate. Partidele sunt obligate să ajungă la un acord pentru instalarea unui Guvern de tranziție, până la primăvară. Guvernul de tranziție trebuie să fie format din specialiști din afara partidelor parlamentare. Altfel se intră iar în conflicte politice interminabile. În mandatul Guvernului de tranziție trebuie prevăzute și măsurile urgente propuse de PSD", se concluzionează în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News