Psiholog dr. Raluca Anton atrage atenția asupra unui fenomen care este din ce în ce mai puternic: validarea imaginii de sine.
"Trăim într-o cultură care validează imaginea mai mult decât oricând. Mesajul pe care îl extragem din toate mediile este că "nu este de ajuns" sau "nu suntem destul". Ce vedem și ce auzim în online este că laptopul nu este destul de bun, telefonul nu este destul de bun, nu avem cele mai bune creme, cele mai la modă haine, nu avem six pack... mereu suntem expuși la alternative "mai bune". Prin expunerea noastră la această cultură a imaginii, mintea noastră concluzionează că "eu nu sunt destul de bun".
În online, ni se vinde o imagine a idealului la care este imposibil să ajungem vreodată. Sunt momente în care fiecare dintre noi ne simțim inadecvat în legătură cu diverse lucruri, însă riscul este să ajungem să credem că noi suntem inadecvați. Din credința că suntem inadecvați, apare îndoiala și judecata de sine. Iar atunci când acestea apar, apar și scuturile care au ca scop protecția, însă care nu ne lasă să fim văzuți așa cum suntem cu adevărat: oameni ce avem dreptul să fim vulnerabili", a scris Raluca Anton pe Facebook.
"Când ne permitem să fim cu adevărat văzuți, aducem la suprafață emoțiile și nevoile noastre autentice"
"Odată cu întoarcerea atenției asupra noastră, descoperim conexiunea profundă dintre autenticitate și iubire. Când ne permitem să fim cu adevărat văzuți, aducem la suprafață emoțiile și nevoile noastre autentice. În acest spațiu al vulnerabilității, putem experimenta compasiunea și iubirea adevărată, devenind mai conștienți de sine și mai capabili să dezvoltăm relații autentice. Să cultivăm această legătură cu noi înșine și cu ceilalți, fiind mereu curioși și deschiși către explorarea sinelui nostru și a celor din jur", mai spunea psihologul, într-o postare mai veche.
"Este important să ne cunoaștem propriile nevoi emoționale"
"În loc să ne întrebăm mereu dacă suntem iubiți, poate ar trebui să ne concentrăm asupra modului în care simțim că primim iubire. Iubirea este o emoție complexă și fiecare dintre noi o poate percepe în mod diferit. Prin auto-reflecție, putem descoperi cum preferăm să primim iubire și ce gesturi sau cuvinte ne fac să ne simțim cu adevărat iubiți. Este important să ne cunoaștem propriile nevoi emoționale și să le comunicăm partenerului sau celor apropiați, astfel încât să putem avea relații mai autentice și împlinite. Fie că preferăm gesturi mici de afecțiune, cuvinte dulci sau timp de calitate împreună, identificarea modalităților prin care simțim că primim iubire ne ajută să ne îmbunătățim relațiile și să ne construim conexiuni mai profunde cu ceilalți", puncta Raluca Anton.
Fuga de lucrurile care ne dor. Psiholog, de ce greșim: Vine cu o și mai mare greutate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu