EXCLUSIV  Psihologia adolescentului de succes. Radu Leca: ”Rețeta poate fi aplicată de oricine”

FOTO: Freepik @pressfoto
FOTO: Freepik @pressfoto

Psihologul Radu Leca a vorbit despre psihologia adolescentului de succes.

Dacă la nivel mondial există psihologia adolescentului, o categorie de vârstă care are nevoie de multă atenție, în contextul multiplelor schimbări și provocări cu care se confruntă, psihologul Radu Leca și psihoterapeutul Ramona Dumitru au adus în discuție, în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News noțiunea de ”psihologie a adolescentului de succes”.

Potrivit lui Radu Leca, ”avem de-a face cu o schimbare comportamentală a adolescentului în câmpul realității: cum vorbește, cum se îmbracă, cum gândește, cum miroase, cum interacționează cu familia, cu profesorii, cu colegii, cu prietenii. Toate aceste elemente stau sub egida noțiunii de schimbare.

Mai există câteva elemente comune, care au fost evident exacerbate și care au fost preluate de la adolescenții vechi, respectiv de la noi, cum eram acum 25-30 de ani, oameni de 45 de ani. Încă există această comparație, pe vremea mea, cum eram eu.

Avem elementele de all black la adolescenții prezenți? Da, se îmbracă în negru, indiferent de ce poartă copiii.

Avem un anumit tip de tunsoare, care se repetă? Da.

Avem blugii evazați de la Depeche Mode? Da, avem.

Avem metal și hard-rock? Da, avem.

Avem elemente de Rap? Da.

Deci lucrurile acestea s-au păstrat, dar avem și o schimbare comportamentală a adolescenților. Și atunci trebuie să apară cel puțin un pol în noțiunea de structură cognitivă care să susțină această psihologie a adolescentului de succes.

Avem elemente retro în cel prezent astăzi? Dar ele sunt valide toate? Da, nu, nu știu, parțial. Răspunsul este parțial.

Ce nu este valid? Validitatea este dată de noțiunea simplă și foarte simplă de inserție a adolescentului în realitate contopind noțiunea de internet, de online.

El își caută reprezentările altfel decât le căutau părinții noștri, total diferit, altfel de cum le căutam noi, parțial diferit, și, cu siguranță că se vor conecta altfel la copiii lor, peste 20 de ani, și asta este parțial diferit”, a declarat psihologul Radu Leca la Ultrapsihologie.

Rețeta adolescentului de succes

Potrivit psihologului, când adolescentul trece prin modificările specifice vârstei, metamorfoză, schimbări hormonale, ”schimbările comportamentale afectează pe o perioadă lungă și foarte lungă de timp”, motiv pentru care ”avem nevoie de o rețetă.

Eu am pus cap la cap informațiile adunate de-a lungul timpului și am găsit o rețetă. O rețetă a unei psihologii ușor de aplicat de oricine, de familie, de apropiați, de rude, care formează familia extinsă, în așa fel încât această psihologie a adolescentului de succes să poată fi aplicată de oricine”, a mai spus Radu Leca.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel