Psihologul Radu Leca a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews, despre cazul elevului de la Colegiul Național „Ion Creangă" din București, care a atacat o profesoară cu un cuțit.
Publicitate
De ce s-a ajuns aici?
„Avem două noțiuni contrare care fac astăzi, din păcate, rezumatul unei dezbateri ce nu ar fi trebuit să aibă loc.
Prima noțiune, din cele două contrare, are legătură cu prezența regulilor în spațiul online, în spațiul virtual și în cadrul jocurilor de tip rețea pe care minorii le accesează după propria lor dorință, oricând și oriunde. Atât timp cât în spațiul online nu există reguli, atunci orice, oricând și oriunde îl poate învăța pe minor să fie extrem de agresiv.
Evenimentul din urmă cu câteva ore, în care un elev, aparent bun la învățătură și stabil emoțional, a atacat cu o furie fantastică unul din profesorii ce fac parte din corpul didactic al Liceului Ion Creangă, ne duce cu ideea, pe noi ca și specialiști, la o transformare ce a avut loc în tăcere. Iar această transformare negativă, în tăcere, poate avea loc exclusiv în cazul în care subiectul, care demonstra că el citește în pauze la adăpostul familiei, a locuit în spațiul online departe de membrii familiei.
În partea secundară a ideii ce face astăzi dezbaterea, atât pe platformele de socializare cât și pe structurile de WhatsApp, de comunicare tip chat, are legătură cu modul în care copilul a primit până la momentul atacului atenția cuvenită din partea părinților. În mod special, explicit și sută la sută autentic, un copil reacționează așa cum a reacționat minorul la școală, doar dacă acasă atmosfera este una extrem de încărcată. Și atunci avem două idei care sunt în conflict: certurile și agresivitatea din interiorul familiei – stau acestea sub semnul întrebării pentru moment, și certurile și agresivitatea din spațiul online în care copilul poate a existat. Modul de reacție al minorului face referire la o noțiune extrem de periculoasă denumită: tulburare de comportament.
Această tulburare se activează în prezența atât a discuțiilor rele din casă la care minorul participă activ sau nu, cât și în prezența acțiunilor controversate din interiorul jocurilor de rețea, denumite jocuri video în rețea sau jocuri online în rețea, de tipul Fortnite sau GTA.", a spus psihologul Radu Leca.
Ce putem face noi pentru a nu mai avea astfel de cazuri în viitor?
„Răspunsul la această întrebare este extrem de simplu și de clar. Obligativitatea apariției noțiunii de polițist virtual, a unui set de reguli care reglementează tot ceea ce înseamnă activitate în spațiul online. Atât eu, cât și colega mea, psihoterapeut Ramona Dumitru, am stabilit să creăm împreună o campanie, și suntem singurii psihologi care au creat această campanie la nivel național, de implementare a celor șapte reguli de funcționare a spațiului online pentru minori.
Mulțumim frumos colaborării cu DCNews, care ne ajută să promovăm această campanie în scopul apărării binelui superior al copilului în spațiul virtual.
Pe primul loc am plasat următoarea idee concretă: accesul în spațiul virtual al unui minor se face doar în baza declarației de acceptare a activității digitale din partea ambilor tutori. Cea de-a doua idee spune că toate activitățile desfășurate de minor în spațiul online trebuie să fie supravegheate de boți pentru a preîntâmpina agresarea lor.
Dacă aceste două tipuri de reguli, ce par a fi doctrinare și dictatoriale, se vor respecta, atunci copiii noștri nu vor mai simți nevoia să aducă la școală arme, cuțite sau obiecte. Sugestiile celor prezenți în spațiul virtual, atât persoane bolnave cât și persoane reticente și îndreptate împotriva sistemului, influențează copiii în așa fel încât aceste obiecte să creeze rău și disensiune.", a mai spus psihologul Radu Leca.
VEZI ȘI: Adolescentul care a înjunghiat o profesoară de la Colegiul „Ion Creangă” din București a fost reținut de polițiști - https://www.dcnews.ro/adolescentul-care-a-injunghiat-o-profesoara-de-la-colegiul-ion-creanga-din-bucuresti-a-fost-retinut-de-politisti_911504.html
Profesoară atacată de un elev. Polițistul Bogdan Bănică: Probabil se arată cu degetul spre noi. Ipocrizie ridicată la rang de artă - https://www.dcnews.ro/profesoara-atacata-de-un-elev-politistul-bogdan-banica-probabil-se-arata-cu-degetul-spre-noi-ipocrizie-ridicata-la-rang-de-arta_911524.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu