Psihologul Radu Leca a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre moartea creatorului de modă Stephan Pelger, găsit spânzurat în atelierul său din București.
Publicitate
„Ce e prea mult, e prea mult. Depresia a mai răpit un suflet talentat dintre noi. Stephan Pelger a fost zeul modei și al eleganței, care a fost sedus de tristețe, ajungând să se omoare.
Renunțarea la viață, în prezența depresiei, aduce din nou în atenția publicului lipsa prezenței campaniilor de prevenție. Depresia trebuie prevenită și categoric nu prin intermediul știrilor despre oameni celebri ce ajung să fie victime.
Propun să realizăm o campanie de prevenție a depresiei denumită Depresia Ucide. Altfel o să asistăm neputincioși la atacul concentrat al depresiei asupra oamenilor sensibili”, ne-a precizat psihologul Radu Leca.
Potrivit spuselor jurnalistului Sorin Ovidiu Bălan, aseară, Stephan Pelger ar fi mers într-un restaurant, unde ar fi povestit că mătuşa sa din Germania, la care ţinea foarte mult, a murit. Designerul ar fi consumat mai multe pahare de vin, acesta urmând și un tratament împotriva depresiei.
„În cazul în care Stephan Pelger era sub tratament psihiatric și a amestecat alcoolul cu medicația, atunci putem discuta despre autosabotaj”, a spus Radu Leca.
Stephan Pelger anunțase că după incidentul din Franța când a fost răpit, agresat și jefuit devenise dependent de medicamente de somn, ajungând să ia 40 de pastile într-o singură zi.
„Nimeni nu poate lua 40 de pastile pe zi și să rămână echilibrat emoțional. Depresia poate avea ca sursă jaful și răpirea. Depresia majoră netratată este extrem de periculoasă”, ne-a declarat Radu Leca.
Cât de periculoasă este depresia și ce pot face cei care trec prin ea
„Depresia majoră este o tulburare afectivă care poate afecta în mod grav modul în care o persoană crede că se simte, gândește și empatizează. Printre majoritatea simptomelor comune ale depresiei majore se regăsesc tristețea, pierderea interesului sau bucuriei în rezolvarea/soluționarea activităților obișnuite, pierderea totală a energiei sau a motivării, dificultăți de concentrare, schimbări ale apetitului sau ale somnului, sentimente profunde de inutilitate sau vinovăție, agitație maximă sau lentoare și în unele cazuri extreme, prezența ideilor suicidare.
Depresia majoră are un impact semnificativ asupra funcționării unui subiect diagnosticat, inclusiv asupra totalității muncii, a relațiilor din echipă și a stării de sănătate.
În unele cazuri grave, depresia majoră poate duce la gânduri negre sau comportamente suicidare instinctuale, neargumentate.
Gândurile sau comportamentele suicidare necesită intervenția imediată și specializată pentru a ajuta persoana să soluționeze aceste probleme”, a spus psihologul Radu Leca pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu