EXCLUSIV  Psihologul Radu Leca, despre schimbarea orei de vară: Are legătură cu jocurile de la bursă

FOTO: Freepik @mrsiraphol
FOTO: Freepik @mrsiraphol

Duminică, 31 martie, este cea mai scurtă zi din an. Cum gestionăm trecerea la ora de vară.

Publicitate

Finalul lunii martie este marcată de schimbarea orei, ultima duminică a acestei luni fiind cea mai scurtă zi din an, după ce ora 3:00 devine ora 4:00.

Dacă trecerea la ora de vară este asociată cu o zi-lumină mai mare și cu posibilitatea de a profita mai mult timp de lumina naturală, pentru câteva categorii de persoane această trecere poate însemna a dare peste cap a ritmului de viață. Partea bună este că acomodarea la noul orar este una de scurtă durată.

”Schimbarea orei are legătură cu jocurile de la bursă, nu cu elemente temporale. În timp se va demonstra că aceste jocuri de la bursă și schimbări ale orei afectează în mod natural structura politică și financiară.

Aceste schimbări nu au legătura oficială pe care noi am primit-o și care ne-a fost comunicată”, ne-a declarat psihologul Radu Leca.

Pentru cei care nu lucrează în weekendul în care se schimbă ora, aceștia tot atâtea ore vor dormi, chiar dacă la trezire vor vedea o altă oră pe ceas, însă există și câteva categorii de persoane care vor resimți mai tare această schimbare a orei.

”Cardiacii, pacienții oncologici și persoanele care au trecut prin operații recente sunt principalele trei categorii, alături de copii și oamenii vârstnici, care vor suferi odată cu această schimbare, absurdă, de oră”, a  mai spus psihologul.

Propria ”mașină de cronometrat” a organismului nostru reglează somnul și metabolismul. Așadar, o schimbare de fus orar ne perturbă somnul și ritmurile circadiene, iar acestora le trebuie un mic ”decalaj” pentru a face tranziția.

Astfel, schimbarea orei poate afecta tiparele de somn și de trezire timp de 5 până la 7 zile, deci este nevoie de puțină răbdare pentru a intra pe un făgaș normal.

10 lucruri importante de care să țineți cont în zilele următoare

Iată ce puteți face pentru a vă intra cât mai ușor în ritm după schimbarea orei de vară:

1. Setați-vă alarma de dimineață cu 30 de minute mai devreme duminică.

2. Mâncați niște mic dejunuri bune în această săptămână!

3. Profitați de lumina solară naturală.

4. Mențineți-vă programul de exerciții fizice.

5. Beți mai multă apă și limitați cofeina, alcoolul și zahărul.

6. Gestionați-vă stresul cu orice tehnici de combatere a stresului care funcționează pentru dumneavoastră.

7. Mergeți la culcare cu câteva minute mai devreme.

8. Dormiți în întuneric complet, într-o cameră nu prea caldă.

9. Treziți-vă la ora obișnuită, indiferent dacă soarele a răsărit deja sau nu.

10. Nu vă gândiți în funcție de cât e ceasul cu adevărat. În timp ce alarma dumneavoastră sună luni dimineață la ora 6, încercați să nu vă gândiți că de fapt este doar ora 5, notează EarthSky.

Citește și: Mitul asteniei de primăvară, demontat. Psihologul Leca: Ne simțim seduși de soare. Când vremea se strică, ne stricăm și noi

Istoria orei de vară

Deși Germania și Austria au fost primele țări care au folosit ora de vară în 1916, este un lucru mai puțin cunoscut faptul că mai mulți locuitori din Canada au devansat Imperiul German cu opt ani.

Astfel, la 1 iulie 1908, locuitorii din Port Arthur, Ontario, actualul Thunder Bay,  și-au dat ceasurile înainte cu o oră pentru a începe prima perioadă a orei de vară din lume.

Alte localități din Canada au urmat curând exemplul. La 23 aprilie 1914, Regina, în Saskatchewan, a implementat DST. Orașele Winnipeg și Brandon din Manitoba au făcut același lucru la 24 aprilie 1916. Potrivit ediției din 3 aprilie 1916 a ziarului Manitoba Free Press, ora de vară din Regina ”s-a dovedit a fi atât de populară, încât regulamentul o pune în vigoare automat”, notează Time and Data.

Benjamin Franklin, ”tatăl” orei de vară

Multe surse îl creditează pe americanul Benjamin Franklin ca fiind primul care a sugerat schimbarea sezonieră a orei. Cu toate acestea, ideea exprimată de inventatorul și politicianul american în 1784 poate fi cu greu descrisă ca fiind fundamentală pentru dezvoltarea orei de vară, cea care se aplică acum.

La urma urmei, nici măcar nu a implicat modificarea orei pe ceasuri.  Într-o scrisoare adresată editorului Journal of Paris, intitulată ”Un proiect economic pentru diminuarea costului luminii”, Franklin a sugerat pur și simplu că parizienii ar putea economisi consumul de lumânări prin ridicarea oamenilor din pat mai devreme dimineața. Mai mult: Franklin a vrut să spună asta ca pe o glumă.

Cine a inventat ora de vară

Dacă sunteți de părere că ora de vară este o idee bună, puteți mulțumi omului de știință neozeelandez George Vernon Hudson și constructorului britanic William Willett. În 1895, Hudson a prezentat o lucrare Societății filosofice din Wellington, propunând o devansare de 2 ore în octombrie și o revenire de 2 ore în martie. Ideea a stârnit interes, dar nu a fost niciodată dusă până la capăt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel