EXCLUSIV  Psihologul Radu Leca, despre tânărul de 19 ani găsit fără viață chiar de mama sa, în curtea casei: Atât părinții, cât și profesorii vor sta sub lupa celor care critică

Radu Leca / Foto: DC NEWS
Radu Leca / Foto: DC NEWS

Psihologul Radu Leca a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre tânărul de 19 ani din Brăila, medaliat la campionatele naționale de culturism, care s-a sinucis. Bogdan terminase clasa a XII-a, însă nu s-a putut înscrie la Bacalaureat pentru că rămăsese corigent la geografie.

„Atât părinții, cât și profesorii, cu acest nou incident vor sta sub lupa celor care critică, care cer răspunsuri și care au foarte mult timp la dispoziție să caute răspunsuri. Doar că, în mod obiectiv, răspunsurile pe care ei le caută nu se află nici la părinți, nici la profesori. Răspunsurile se află la specialiștii care sunt refuzați să facă parte din universul unui sportiv, a unui tânăr ce are rezultate în interiorul lumii sportului.

Atâta timp cât specialiștii rămân la ușă, iar sportivii noștri nu au acces la ei, atunci tot ceea ce înseamnă tulburare afectivă există fără a putea fi tratată, văzută, înțeleasă și soluționată.

Rezultatele pe care depresia majoră le are în interiorul unui adult are legătură cu un cumul de gânduri negative. Ulterior, după formarea lor se reduc la un singur gând important, respectiv suicidul”, a avertizat psihologul Radu Leca.

Ce este de făcut pe viitor pentru ca aceste cazuri să nu mai existe

„Am fi putut controla orice formă de depresie de la stadiul ei de apariție, până la totalitatea elementelor care conduc la ideea de evoluție - tipuri de sursă, persoane care reprezintă sursa, evenimente negative care reprezintă sursa sau sursele. Nu avem cum să fim peste tot și să vedem toate elementele negative ce conduc la formarea depresiei. Suntem mult prea ocupați să creăm un univers pozitiv pentru copiii noștri și pentru partenerii noștri. Nu ai cum să programezi o soluție care să poată analiza din punct de vedere obiectiv și care să poată ilustra concret un rezultat pozitiv în lupta cu depresia, anxietatea sau tulburarea de panică”, a spus psihologul.

Mai mult, Radu Leca a adus în atenție faptul că, în prezent, nu există nici măcar o campanie de informare pentru a preveni astfel de cazuri.

„Din păcate, la nivel național nu se desfășoară până în acest moment, iunie 2023, nici măcar o campanie de informare cu scop de prevenție pe tot ceea ce înseamnă existența tulburărilor afective la nivel național. Și atunci, dacă nici măcar o campanie nu este realizată de Guvernul României cum am putea noi ca specialiști să avem impact la nivel social? Nu avem cum!”, a atras atenția psihologul Radu Leca.

„Depresia se schimbă în mod absolut! Nici măcar o persoană care a fost diagnosticată cu depresia nu va mai putea reveni la o formă ce l-a consacrat la un moment dat sub forma unei amintiri în mintea colectivă, respectiv a familiei, a prietenilor, a amicilor sau a colegilor de muncă.

Depresia se bazează pe multiple surse care favorizează apariția gândurilor ce nu au logică. Un eveniment care se întâmplă în viața unui depresiv și pe care cei din familie sau apropiații îl văd ca ceva normal este înmulțit de către persoana care are depresie cu un impact mult mai mare. Reacția lui la un eveniment uzual este una accentuată.

Ca și formă de scăpare, depresivul utilizează o formă de răzbunare și de încheiere a vieții îndreptându-se către suicid. Tot ceea ce se întâmplă în viața unui depresiv se reinterpretează în viața acestuia în mod absolut negativ. El vede răul peste tot, în orice, oricând, oriunde. De aceea, acești oameni au nevoie de ajutor. Nu este o rușine să ceri ajutorul, este o rușine să nu-l ceri!”, a spus psihologul Radu Leca pentru Dc News.

VEZI ȘI: Un băiat de 19 ani din Brăila, medaliat la campionatele naționale de culturism, a fost găsit spânzurat. Mama lui l-a găsit și a sunat la poliție

VEZI ȘI: Cazul elevului corigent din Brăila, care s-a sinucis, îți arată de ce nu merită să te faci profesor în România - https://www.dcnews.ro/cazul-elevului-corigent-din-braila-care-s-a-sinucis-iti-arata-de-ce-nu-merita-sa-te-faci-profesor-in-romania_921114.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel