EXCLUSIV  Psihosexologul Mona Spânu: De ce le este greu românilor să discute cu copiii lor despre sexualitate / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @stockboy
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @stockboy

Psihoterapeutul și psihosexologul Mona Spânu, președintele ATED - Asociația de terapie, educație și dezvoltare, a fost invitată la emisiunea Părinți Prezenți, de pe DC News, Părinți și Pitici și DC News TV, unde a explicat de ce le este greu românilor să discute cu copiii lor despre sexualitate.  

În cadrul acestei ediții a fost abordat un subiect extrem de important, și anume, cum să oferim o educație sexuală copiilor. Sunt studii care arată că peste 70% dintre copiii cu vârste de 7 și 8 ani intră în contact cu conținuturi pornografice.

Adulților le este greu să vorbească deschis despre această temă deoarece provin din generații în care discuțiile de acest gen erau tabu. Cu toate acestea, părinții sunt cei care trebuie să facă educație sexuală cu copiii lor pentru ca aceștia să nu aibă alți educatori sexuali, precum anturajul sau internetul. Este timpul să depășim barierele și să normalizăm discuțiile despre anatomia și sănătatea noastră. 

Mona Spânu a abordat acest subiect, alături de Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, oferind o mulțime de informații benefice pentru părinți și copii. 

„Nouă, poporului român, ne este dificil să vorbim despre acest subiect, deschis. Am observat că părinții din alte țări vorbesc despre treaba asta ca și cum vorbesc despre ce mâncăm azi la prânz. Este ceva specific nouă românilor care contribuie la această dificultate?”, a întrebat Loredana Iriciuc. 

„Această dificultate este dată, în primul rând, de modul cum percepem noi propria sexualitate. Suntem un popor care avem sentimentul vinovăției foarte adânc înrădăcinat. Ori că am trăit într-un mediu în care părinții aveau aceste mentalități că nu e bine să ai viață sexuală, să vorbești sau să începi prea devreme, cât și faptul că ar trebui să-i explici și să știe informații, acum ca adult.

Avem un popor încă needucat, din păcate, sau fricos. Ne e frică să vorbim, nu ne expunem și de aceea subiectul rămâne tabu. Atunci adolescenții și copiii află de la alți copii, dar află într-un mod eronat, din păcate. Un copil se va uita la Youtube, pentru că asta fac în zilele noastre, se uită și află de acolo, dar nu îți va spune și o să auzi că a vorbit cu un alt copil că ei știu expresiile acestea care nu sunt adevărate în totalitate, populare, despre ce reprezintă organul sexual, ce faci cu el, înjurături și le înmagazinează.

În cabinet vin foarte mulți copii și încă nu au această abilitate de a înțelege cum este diferența între sexualitate și ce înseamnă organele sexuale, cum se denumesc ele, informații de bază în educația noastră, nu le au. Educația se face ușor, ușor, de la cum se denumesc până la ce se întâmplă cu corpul tău.", a spus Mona Spânu.

3. Psihosexol... (mona-spanu_87534200.jpg)

Psihosexologul Mona Spânu, la Părinți Prezenți

Părinții trebuie să se informeze constant 

„În procesul cunoașterii de sine să știe ce se întâmplă cu corpul lor, cu cine pot vorbi despre asta și cine este sprijinul lor în acest demers în care e riscant la un moment dat. Dacă nu înțelegi ce se întâmplă cu sexualitatea faci lucruri la nimereală și nu știi care e adevărul.

Aici este rolul nostru, ca părinți, să înțelegem: eu sunt responsabil pentru copilul meu, sunt stâlpul de rezistență și e datoria mea să știu eu, să mă informez permanent cum ar trebui și ce mai este nou în viață asta. E bine să ne informăm și noi constant, ce se mai discută în acest mediu. Este vorba despre intimitate și asta discuta partenerii între ei, dar și noi ne putem informa, mai ales dacă am un copil în creștere. Mă informez și e mai ușor să-i explic și lui dacă nu am o barieră în privința sexualității mele.", a spus Mona Spânu la emisiunea Părinți Prezenți, de pe DC News, Părinți și Pitici și DC News TV. 

Youtube video image

VEZI ȘI: EXCLUSIV  Psihoterapeutul și psihosexologul Mona Spânu: Când e recomandat ca părinții să înceapă educația sexuală a copiilor https://www.dcnews.ro/psihoterapeutul-si-psihosexologul-mona-spanu-cand-e-recomandat-ca-parintii-sa-inceapa-educatia-sexuala-a-copiilor_944482.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel