Protocolul terapeutic pentru psoriazis, care se află în dezbatere publică, are anumite indicaţii care pot îngreuna accesul la tratament al pacienţilor, a afirmat luni secretarul general al Societăţii Române de Dermatologie, Alin Nicolescu.
„Acest nou protocol a apărut în sfera dermatologiei, în terapia biologică pentru pacienţii cu psoriazis sever. Sunt unele prevederi care ar putea face accesul dificil al pacienţilor la acest tratament şi pe care le-am semnalat.
S-au introdus unele analize noi, care se fac destul de greu şi la care accesul pacienţilor este destul de dificil. Analize cum ar fi anticorpi de Hepatita B şi C. (...) În momentul în care noi semnalăm cele mai mici modificări trimitem noi automat pacientul la specialist şi atunci trebuie să avem grijă ca pacientul să nu fie supus unor riscuri inutile. De aici şi până la a căuta detaliat orice afecţiune mi se pare că e puţin forţat. În orice oraş este un dermatolog, nu ştiu încă dacă toate aceste analize se pot face într-un timp util în toate acele zone. (...) În afară de Hepatită se mai cere testul HIV, şi mai multe teste. (...) Aceste protocoale au apărut odată cu introducerea unor medicamente noi, dar ele fac referire şi la unele care sunt în România de 10 ani, pentru psoriazis”, a afirmat medicul, la o dezbatere.
Nu toate analizele sunt decontate
Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lepădatu, atrage atenţia că nu toate analizele cerute în protocol sunt decontate de stat şi că nu toţi pacienţii îşi permit să le plătească. Potrivit acesteia, noul protocol de psoriazis este foarte neclar, dă naştere la multe interpretări şi sunt pacienţi care nu mai primesc terapie.
„Indiferent ce este într-un protocol, dacă efectele lui limitează accesul pacienţilor la terapie, avem o mare problemă, iar protocolul trebuie revizuit”, a spus Lepădatu.
Pacienții întrerup tratamentul
Unul dintre pacienţii prezenţi la dezbatere a spus că a întrerupt tratamentul din cauza noilor protocoale. „Tratamentul pe care îl fac l-am întrerupt momentan din cauza noilor protocoale care s-au băgat, dacă până acum aveam de făcut şase analize pe care le făceam repede, acum sunt 12 analize, iar o parte dintre ele trebuie să le plătim, cum ar fi HIV-ul şi antigeni, pe care eu, ca pacient, nu le văd rostul. Nu au nicio legătură cu boala mea. Vreo 4 analize trebuie să le plătesc, vreo 300 de lei o dată la şase luni, nu prea îmi permit. Chiar dacă mi-aş permite sunt alţii care ştiu sigur că nu pot să le achite”, a susţinut acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu