Puci în Venezuela - mesajul Statelor Unite și al Uniunii Europene

Proteste-în-Venezuela
Proteste-în-Venezuela

În Venezuela, sute de mii de oameni au ieșit să protesteze în mai multe localități cerând demisia lui Maduro, 16 oameni găsindu-și sfârșitul în timpul violențelor.

Nicolas Maduro nu are autoritatea pentru a rupe relaţiile diplomatice ale Venezuelei cu Statele Unite, a afirmat miercuri Departamentul de Stat american, după ce liderul de la Caracas a acordat un termen de 72 de ore reprezentanţilor diplomatici ai SUA să părăsească ţara, transmite AFP. 'Statele Unite nu recunosc regimul Maduro (...) În consecinţă, Statele Unite nu consideră că fostul preşedinte Nicolas Maduro are autoritatea legală pentru a rupe relaţiile diplomatice cu Statele Unite sau pentru a declara diplomaţii noştri persona non grata', a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Nicolas Maduro anunţase anterior ruperea relaţiilor, după ce Donald Trump l-a recunoscut pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei. Departamentul de Stat şi-a exprimat satisfacţia că Juan Guaido a făcut cunoscut 'tuturor misiunilor diplomatice în Venezuela că Venezuela intenţionează să păstreze relaţiile diplomatice cu toate ţările'. Statele Unite vor gestiona relaţiile cu Venezuela 'prin intermediul guvernului preşedintelui interimar Guaido care a invitat misiunea noastră să rămână în Venezuela', a spus Departamentul de Stat, adăugând că Washingtonul este pregătit să îl sprijine pe noul şef al statului în timp ce 'formează un guvern de tranziţie'.

Proces paşnic şi credibil

Uniunea Europeană a îndemnat miercuri să fie ascultată 'vocea' poporului din Venezuela şi s-a pronunţat pentru alegeri 'libere', fără să adopte deocamdată o poziţie similară cu a Statelor Unite care l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido ca preşedinte interimar, notează AFP. 'La 23 ianuarie, poporul venezuelan a cerut masiv democraţie şi posibilitatea de a-şi hotărî liber propriul destin. Vocea sa nu poate fi ignorată', a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, în numele celor 28.

'UE îndeamnă la deschiderea imediată a unui proces politic care să conducă la alegeri libere şi credibile, conform ordinii constituţionale', a adăugat şefa diplomaţiei europene într-un comunicat. Spre deosebire de Statele Unite şi aliaţii americanilor din regiune - Brazilia şi Columbia - europenii evită să îl recunoască explicit pe Juan Guaido, preşedinte al parlamentului controlat de opoziţie, ca şef de stat interimar. 'Drepturile civile, libertatea şi securitatea tuturor membrilor Adunării Naţionale, inclusiv a preşedintelui acesteia, Juan Guaido, trebuie să fie (...) pe deplin respectate', au spus ei. În plus, europenii s-au ferit, în declaraţia lor, să folosească numele preşedintelui Nicolas Maduro ori al guvernului său.

Pentru UE, 'violenţa şi recurgerea excesivă la forţă de către forţele de securitate sunt total inacceptabile şi cu siguranţă nu vor rezolva criza'. 'Poporul venezuelean are dreptul de a manifesta paşnic, de a-şi alege liber conducătorii şi a decide propriul viitor', a mai spus Uniunea. Declaraţia nu include nici apelul repetat în trecut al UE la dialog între guvern şi opoziţie şi se limitează să exprime voinţa sa de 'a sprijini restabilirea democraţiei şi a statului de drept în Venezuela printr-un proces paşnic şi credibil'.

Citește și: Maduro, acuzații dure față de guvernul american

Sprijin internațional

În urma protestelor anti-guvernamentale declanșate miercuri în Venezuela, cel puțin 16 persoane au murit. Sute de protestatari au ieșit să protesteze în mai multe localități din Venezuela, cerând demisia lui Maduro.

Manifestațiile au fost declanșate în contextul în care liderul opoziției, Juan Guaido, s-a autoproclamat miercuri președinte interimar al Venezuelei, fiind susținut de mai multe țări, inclusiv Statele Unite, Argentina, Brazilia, Guatemala, Canada, Columbia, Costa Rica, Peru, Chile și Ecuador.

Ca reacție, preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat miercuri că ţara sa întrerupe relaţiile diplomatice cu Statele Unite, după ce Donald Trump l-a recunoscut pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, ca preşedinte interimar. 'Am decis să rup relaţiile diplomatice şi politice cu guvernul imperialist al Statelor Unite. Afară! Să plece din Venezuela, aici există demnitate!', a declarat Nicolas Maduro care le-a acordat 72 de ore reprezentanţilor diplomatici nord-americani pentru a părăsi ţara.

Citește și: Proteste Venezuela. Morți și răniți în urma violențelor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel