Bogdan Chirieac, analist politic, a comentat ultimele imagini din media, de la înmormântarea patriarhului Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe, decedat la vârsta de 90 de ani în urma infectării cu noul coronavirus.
Într-o intervenție telefonică la România TV, Bogdan Chirieac a precizat: "Este un fapt normal. Și la noi tot așa a fost, când s-a întâmplat cu Pimen (n.r. - Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților), un părinte al Moldovei. Și domnia sa a fost răpus tot de Covid-19. Mai avem un alt patriarh în Georgia, care, de asemenea, a fost răpus. Mișcarea populară este extraordinar de puternică. Avem acum discuțiile acestea cu peștera Sfântului Andrei și pelerinajul de acolo, am avut discuțiile cu pelerinajul la Sfântul Dimitrie, protectorul Bucureștilor. Deci, lumea ortodoxă ține la credință".
Întrebat de prezentatorul România TV de ce oamenilor nu le este frică de coronavirus, analistul politic a declarat: "Oamenii cred în Dumnezeu. Și noi suntem credincioși, dar ei consideră că puterea dumnezeiască îi apără și de boală. Este simplu ca lumina zilei".
Mii de credincioşi şi preoţi sârbi, unii fără mască, au venit, sâmbătă și duminică, la catedrala Sf. Sava din Belgrad pentru a-i aduce un ultim omagiu patriarhului Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe, decedat la vârsta de 90 de ani în urma infectării cu noul coronavirus, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Patriarhul a fost testat pozitiv pentru COVID-19 pe 4 noiembrie, după ce participase cu trei zile înainte la funeraliile mitropolitului Amfilohie, cel mai înalt prelat al Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, decedat şi el din cauza COVID-19. Starea de sănătate a lui Irineu s-a agravat în cursul dimineţii de joi, când a fost intubat, iar vineri a survenit decesul.
Ignorând riscul de a se infecta cu noul coronavirus prin atingerea suprafeţelor, unii dintre cei veniţi sâmbătă la catedrala Sf. Sava, au rămas fideli tradiţiei sărutând sicriul cu trupul neînsufleţit al patriarhului acoperit de sticlă. Totuşi, majoritatea au respectat regulile, purtând mască în biserică şi trecând solemn pe lângă catafalc.
La fel ca multe alte state europene, Serbia se confruntă cu o creştere semnificativă a numărului cazurilor de COVID-19, înregistrând până vineri peste 104.000 de infectări, dintre care 1.110 decese.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu