Patru pui de barză au fost victimele unei furtuni care a măturat o localitate din Botoșani.
Furtunile din ultima perioadă au afectat și viața animalelor, nu doar pe cea a oamenilor. Un cuib de barză în care se aflau și pui a fost luat pe sus de o vijelie puternică. Din păcate, în cădere, doi dintre pui au fost electrocutați, iar alți doi au fost răniți ușor, dar au supraviețuit.O asociație pentru protecția animalelor i-a salvat și se ocupă acum de îngrijirea lor până când aceștia vor putea fi eliberați din nou în natură. La misiunea de salvare a participat și un echipaj de poliție.
"De fiecare data când am avut posibilitatea am întins o mâna de ajutor tuturor ființelor in nevoie...Din cauza furtunii de miercuri seara un cuib de barza a fost distrus , in cădere doi pui au fost electrocutați iar doi răniți ușor însă au supraviețuit . Ne am deplasat pana in satul Stroiești le am preluat și acordat primele îngrijiri medicale ...Următoarele zile au fost pentru stabilizare și pentru a ne asigura ca totul este in regula iar sâmbătă au fost transportate către o asociație cu oameni minunați ce se vor ocupa de îngrijirea și reintegrarea lor in natura acolo unde le este locul. Mulțumim tuturor celor care au participat la aceasta misiune de salvare.", au transmis cei de la asociație de protecție a animalelor pe pagina de Facebook.
Serviciului Teritorial Botoșani al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate a anunțat la începutul lunii iunie despre apariția berzelor negre pe iazurile Axinte și Cal Alb, de pe valea ariei protejate Ibănesei-Başeului-Podrigăi din județul Botoșani, scrie stiri.botosani.ro.
Barza neagră, sau Ciconia nigra, cum este cunoscută în limbajul de specialitate, este prezentă în România doar în perioadele de cuibărit. Specialiștii spun că este o specie retrasă, preferând pădurile bătrâne din zonele joase, de luncă din apropierea lacurilor, râurilor sau a terenurilor mlăștinoase.
„Este o specie mult mai rară și mai retrasă, comparativ cu barza albă. Evită complet prezența umană, astfel că și cele mai mici intervenții (în special activități în zona cuibului), pot avea efecte catastrofale asupra succesului de cuibărit”, au explicat specialiștii Serviciului Teritorial Botoșani al ANP pe pagina oficială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News