Spania retrage mandatele de arestare internaţionale pentru Carles Puigdemont şi alţi lideri catalani.
Judecătorul spaniol însărcinat cu ancheta asupra tentativei de secesiune a Cataloniei, în octombrie anul trecut, a retras joi mandatele de arestare internaţionale emise pe numele lui Carles Puigdemont şi ale altor cinci lideri separatişti catalani care au fugit în străinătate, transmite AFP.
Concret, Carles Puigdemont, în prezent aflat în Germania, şi alţi lideri catalani - printre care patru membri ai executivului, Antoni Comin, Lluis Puig i Gordi, Meritxell Serret (aflaţi în exil în Belgia) şi Clara Ponsati, care trăieşte în Scoţia - sunt aşadar liberi să se deplaseze în străinătate fără riscul de a fi arestaţi sau extrădaţi. În schimb, ei ar fi arestaţi dacă revin în Spania, unde mandatul de arestare este încă valid.
Germania a autorizat extrădarea
Această decizie survine la o săptămână după ce un tribunal german a autorizat extrădarea fostului lider catalan Carles Puigdemont pentru deturnare de fonduri publice, dar a respins motivul mai grav, rebeliunea, pentru care acesta este inculpat în Spania şi poate primi o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare.
În decizia sa, judecătorul Pablo Llarena scrie şi că a refuzat extrădarea fostului lider catalan Carles Puigdemont din Germania doar pentru acuzaţia de deturnare de fonduri publice în legătură cu organizarea referendumului privind independenţa Cataloniei. Incertitudinea încă persistă asupra continuării procedurii, judecătorul Llarena retrăgând deja, în luna decembrie, un prim mandat de arestare internaţional contra acestor lideri separatişti catalani, înainte de a-l reactiva în martie acest an.
Autoexilat în Belgia
Carles Puigdemont a primit permisiunea de a se instala la Berlin pentru perioada examinării cererii de extrădare formulate de Spania. Fostul lider catalan s-a autoexilat în Belgia în luna noiembrie, evitând să compară în faţa unui tribunal spaniol pentru a răspunde la acuzaţia de 'rebeliune'.
Alţi câţiva politicieni separatişti catalani se află în închisori din Spania pentru rolul jucat în organizarea referendumului de la 1 octombrie 2017. În pofida acestui lucru, separatiştii şi-au păstrat majoritatea în parlamentul de la Barcelona după alegerile organizate în decembrie anul trecut în regiunea din nord-estul Spaniei.
Vezi și: Catalonia. Puigdemont lansează o nouă mișcare separatistă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News