Puigdemont se întoarce în Belgia, în timp ce Catalonia își întâmpină noul președinte

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Carles Puigdemont, fostul lider catalan, aduce acuzații grave la adresa guvernului Spaniei.

Fostul lider catalan, Carles Puigdemont, a acuzat guvernul spaniol că nu i-a permis să-și exercite „dreptul de a vorbi și de a vota”, după ce a susținut un discurs la Barcelona și a evitat o rețea de siguranță a poliției, reușind să se întoarcă în Belgia.

„Astăzi omă declar învins după câteva zile extrem de dificile”, a postat Puigdemont vineri seară pe X (fostul Twitter).

Fostul președinte al Cataloniei și figura emblematică a mișcării de independență a regiunii trăiește în exil în Belgia din 2017. Cu toate acestea, la începutul săptămânii, a apărut în public în capitala catalană și apoi a dispărut înainte ca poliția să-l poată aresta.

Puigdemont a ales să se întoarcă în ziua în care parlamentul catalan vota pentru numirea socialistului Salvador Illa ca nou președinte al regiunii.

„Am vrut să fiu prezent la sesiunea de învestitură și să-mi pot exercita dreptul de a vorbi și de a vota”, a declarat Puigdemont într-un videoclip postat sâmbătă pe X. Fostul lider regional a adăugat că „a fost clar de la început că Departamentul de Interne a organizat o operațiune de poliție” pentru a-i împiedica accesul în parlamentul catalan.

„Încercarea de a accesa parlamentul ar fi echivalat cu o predare voluntară, iar intenția mea nu a fost niciodată să mă predau”, a spus Puigdemont, acuzând autoritățile judiciare că „fac politică”.

Sâmbătă, guvernul catalan a continuat procedurile pentru formarea unui nou executiv, în timp ce noul președinte ales, Salvador Illa, a preluat oficial funcția într-o ceremonie în care a promis că va „guverna pentru toți”, respectând „diversitatea și pluralitatea poporului catalan” și evitând „abordările divizive, demagogice și populiste”, conform presei naționale.

Membrii noului guvern vor fi anunțați săptămâna viitoare. Deja în timpul campaniei electorale, noul președinte a anunțat că primarul socialist al orașului Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va fi ministru de interne, iar fostul director general al forței de poliție catalane, Josep Lluís Trapero, va fi reinstalat în funcție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel