EXCLUSIV  Repere în meteorologia din România. Ancuța Manea (ANM): Topor şi Beşleagă au primit recunoaştere internaţională. De la modelele lor s-a plecat

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Ancuța Manea, cercetător la ANM, a vorbit, în cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, despre Nicolae Topor și Nicolae Beșleagă, doi oameni de știință care au contribuit semnificativ la dezvoltarea domeniului meteorologic din România.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Ancuța Manea, cercetător în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre Nicolae Topor și Nicolae Beșleagă, meteorologic români care au primit recunoaștere internațională pentru munca pe care au depus-o:

Youtube video image

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Ceauşescu cenzura până şi datele meteo? Ancuţa Manea (ANM), precizări despre această legendă urbană

„Extrem de popular, și pentru faptul că apărea la televizor, la Telejurnal, dar și datorită personalității sale, a fost celebrul Topor (n.r. Nicolae Topor). El prezenta buletinul meteo, acele hărți sinoptice au devenit populare și, din câte se știe, el analiza comportamentul animalelor care ar putea să anticipeze fenomene meteo.“, a punctat jurnalistul Val Vîlcu.

„Da, Topor a fost un punct de reper al meteorologiei românești, la fel ca Hepites, și a avut această preocupare de a lega fenomenele naturii de măsurarea elementelor meteorologice și de previziunile pe care le făcea în privința modului în care evolua vremea.

A fost abordarea dumnealui, iar mai departe aceasta a fost schimbată cu cercetarea științifică internațională, unde aceste elemente de fizică a atmosferei au pătruns din ce în ce mai mult și în România, astfel încât Nicolae Beșleagă a fost o altă personalitate românească foarte importantă, după Topor, care a primit recunoaștere internațională pentru modelul de prognoză de scurtă durată pe care l-a elaborat și pe care l-a folosit o perioadă foarte lungă de timp la Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie.

Deci, de la modelul acela pe care l-a utilizat academicianul Topor s-a ajuns la aceste modele de prognoză care au evoluat din ce în ce mai mult și pe care le folosim astăzi în activitatea Centrului Național de Prognoza Meteorologice.“, a precizat, la DC News, Ancuța Manea.

CITEȘTE ȘI   -  COD PORTOCALIU  Atenţie, români. Viscol şi ninsori abundente la munte, până pe 31 ianuarie

Importanța stațiilor meteorologice în caz de război. Ancuța Manea: Asta s-a întâmplat în cele două războaie mondiale

La DC News, Ancuța Manea a vorbit și despre situația stațiilor meteorologice în timpul celor două războaie mondiale:

„În ceea ce privește datele meteorologice, cel puțin de două ori au fost secrete. Au fost două războaie mondiale, vremea era de interes pentru comandanții militari și am înțeles că la Turtucaia am avut probleme, pentru că Dunărea era scăzută și a afectat flota. Oare se pot face legături între operațiunile militare și datele furnizate de ANM?“, a întrebat Val Vîlcu.

„Stațiile meteorologice au avut de suferit pe perioada celor două războaie mondiale, unele dintre ele chiar desființându-se. Altele au funcționat la capacitate minimă, pe când o parte au fost operate de către personal militar. Asta s-a întâmplat, pentru că, într-adevăr, în perioada de război trebuie să cunoști foarte multe informații despre vreme și fără aceste date e foarte greu să-ți dirijezi campania. Au fost situații în care anumite stații meteorologice au fost operate de către militari“, a precizat Ancuța Manea (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel