Pentru a face faţă mai uşor celor care trec graniţa pentru a se imuniza, autorităţile arădene înfiinţează puncte de vaccinare în PTF Nădlac I şi PTF Nădlac II.
Tot mai mulţi români care s-au stabilit în Ungaria sau în ţări ale Uniunii Europene vin în România chiar şi pentru câteva ore, având un singur scop: să se vaccineze anti-COVID-19. Fenomenul este confirmat de către autorităţile din Arad, care au decis să înfiinţeze puncte temporare de vaccinare chiar la graniţa cu Ungaria. În primă fază, acestea vor funcţiona în vămile Nădlac I şi Nădlac II.
Prefectul judeţului Arad, Toth Csaba, a declarat că discuţii pe acest subiect au fost purtate în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
“Sunt foarte mulţi români care lucrează şi locuiesc în ţări europene şi vin în Arad doar pentru a se vaccina. Unii vin cu partenerii de viaţă, cetăţeni străini – germani, italieni şi aşa mai departe. Aceşti oameni se bucură de facilitatea de a se vaccina foarte uşor în ţara noastră, fără programare. Personal cunosc multe cazuri, dar această tendinţă mi-a fost adusă la cunoştinţă şi în cadrul discuţiilor din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Şi cu ocazia Paştilor, românii care au venit acasă la familii au profitat şi s-au vaccinat”, a declarat prefectul.
Şeful Direcţiei de Sănătate Public (DSP) Arad, Horea Timiş, spune că este vorba de “sute de persoane care în ultimele săptămâni au trecut graniţa în România pentru a se vaccina în Arad”.
“Nu vorbim doar de cetăţeni români stabiliţi în străinătate, ci şi de cetăţeni ai altor state. În acest moment, cetăţenii Uniunii Europene se pot vaccina la noi în ţară. De altfel, vă pot spune că şi foarte mulţi angajaţi ai misiunilor diplomatice ale României din Europa au venit la Arad doar pentru a se vaccina. Cred că avem persoane vaccinate din toate ţările europene. Pentru că de la o zi la alta am observat, fără să avem statistici precise, că sunt tot mai mulţi cei care trec graniţa doar pentru a se vaccina, am decis să înfiinţăm posturi temporare de vaccinare în PTF Nădlac I şi PTF Nădlac II”, a declarat Timiş.
Foarte mulţi dintre cei care vin la centrele noastre de vaccinare sunt arădeni mutaţi în ultimii 20 de ani în localităţi din Ungaria, cum este Bătania, aflată la câţiva kilometri de graniţă. Ei aleg să vină în Arad pentru că au nevoie doar de actul de identitate pentru a li se administra ser.
Şeful DSP a spus că aceste centre de la frontieră vor fi operaţionalizate în o săptămână, cel mult două. De asemenea, el a precizat că nu există probleme privind dozele de vaccin, acestea fiind suficiente în judeţ, potrivit Aradon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News