Daniel Baciu, președintele CNPP, a vorbit de modul în care se vor aplica punctele de stabilitate și de ce s-a luat ca punct de reper 25 de ani de contributivitate.
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a făcut câteva precizări cu privire la punctele de stabilitate, noutatea apărută în Legea Pensiilor, dar și de ce persoanele care au lucrat în condiții grele de muncă, cele care au beneficiat de ”grupă”, nu intră în categoria celor care primesc punctele de stabilitate.
”Acest prag de 25 de ani este practic o medie a stagiilor de cotizare realizate în ultima perioadă, pentru că am avut anumite stagii de cotizare prevăzute de lege, vorbim de Legea 3/1977, Legea 19/2000, Legea 263/2010, am enumerat ultimele trei legi din ultimii 30 de ani, unde am avut diverse stagii de cotizare.
Făcând o medie între stagiul minim de cotizare și stagiul completat de cotizare, între 15 ani și 35 de ani ne-a dat această medie de 25 de ani, care am consideram noi că este o medie a stagiilor de cotizare, iar cei ce depășesc această perioadă să fie răsplătiți cu puncte de stabilitate, prevăzute de actuala lege”, a explicat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, la Realitatea Plus.
Potrivit lui Daniel Baciu, ”aceste puncte de stabilitate se dau acelor persoane care depășesc acel stadiu mediu de cotizare, de 25 de ani.
Tot ce depășește acest prag, este prevăzut în lege care sunt procentele (n.r. Legea Pensiilor), este vorba de 0,5 puncte între 25 și 30 de ani, 0,75 puncte între 30 și 35 de ani, chiar 1 punct în plus pentru toată lumea care a depășit 35 de ani”, a mai spus șeful CNPP, subliniind că legea nu condiționează dacă persoana respectivă a lucrat în grupa I, a II-a sau a III-a de muncă. ”Toată lumea care depășește acest prag de 25 de ani, primește aceste puncte de stabilitate.
Dacă este să ne raportăm la oamenii care au lucrat în grupele grele de muncă, aceștia primesc un punctaj suplimentar pe contributivitate, un punctaj suplimentar proporțional cu anii de muncă și pe lângă punctajul acesta suplimentar beneficiază și de reducerea vârstei de pensionare din vârsta standard de pensionare raportat la anii efectiv lucrați în condiții grele de muncă”, a mai spus Daniel Baciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News