Păstrate corespunzător, ouăle pot fi păstrate până la 30 de zile.
Pe de altă parte, cuvântul ″proaspăt″ se aplică, de obicei, ouălor care mai puțin de 21 de zile. Dacă cumperi ouăle din magazinele locale, îți poți da seama cu ușurință termenul de valabilitate, verificând ambalajul.
Dar dacă ai aruncat ambalajul și nu mai știi câte zile ai ținut ouăle în frigider? Nu-ți fă griji, există o modalitate eficientă de a afla dacă un ou este încă proaspăt sau nu.
Iată trucul care te va salva de posibile toxiinfecții alimentare, împiedicându-te să consumi un ou expirat.
Salată incredibil de gustoasă și ușoară pentru Crăciun: se face în doar câteva minute
Pentru a verifica prospețimea ouălor, în cazul în care nu-ți mai amintești data de expirare, care era afișată pe ambalajul lor, scufundă-le, pe rând, într-un pahar cu apă la temperatura camerei.
Dacă oul la lasă pe fundul paharului, acesta este proaspăt și poate fi consumat fără griji. Dacă oul se ridica la suprafață, înseamnă că nu mai este la fel de proaspăt și ar fi bine să nu-l mai consumi.
Pentru a afla dacă oul este proaspăt sau expirat, pur și simplu poți să-l spargi într-un bol. Dacă observi ca coaja are un miros suspect înseamna că oul nu este bun de mâncat și ar trebui să-l arunci.
Pe de altă parte, un ou este proaspăt când albușul și gălbenușul sunt foarte compacte. Dacă gălbenușul se scurge oul nu trebuie consumat.
Focaccia din dovlecei și cartofi: nu ai mâncat niciodată legume atât de ușoare și delicioase
Oricât de ciudat ar suna, poți să-ți dai seama dacă oul este proaspăt sau nu „ascultându-l”. Pentru a face acest lucru, pur și simplu agită ușor oul în timp ce îl apropii de ureche. Dacă auzi un mic sunet în interior, înseamnă că oul a expirat. Dacă nu auzi niciun sunet când îl scuturi, atunci oul este bun pentru consum.
Se recomandat să păstrezi ouăle în frigider și nu la temperatura camerei, pentru a evita eventuale probleme de digestie.
Ouăle păstrate la temperatura camerei trebuie consumate în câteva zile, mai ales vara. Din nou, este important să verifici termenul de valabilitate. În sfârșit, dacă ai îndoieli cu privire la prospețimea unui ou, nu-l consuma.
În medie, un ou conține între 6 și 7 grame de de proteine, împărțite, în mod egal, între albuș și gălbenuș. În plus, dacă ai un copil, știi că aceste proteine sunt de foarte bună calitate, deoarece conțin cei 9 aminoacizi care joacă un rol fundamental în creșterea și dezvoltarea lor.
Gălbenușul de ou preia majoritatea caloriilor, vitaminelor, mineralelor și antioxidanților. Albușul conține vitamina B2 și o cantitate bună de proteine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu