Care este suma totală pe care o poate obține un partid aflat la Putere timp de patru ani? La un comision rezonabil, care nu sare de 10 la sută, se poate vorbi de 16 miliarde de euro în actualul mandat, venituri care se scurg în buzunarele decidenților. Dacă adăugăm și pierderile din venitul fiecărui roman cauzate de proasta guvernare, rezultă că un alegător ”oferă” Puterii 1411 euro, pentru cei 50 de lei cheltuiți ca să îi fie cumpărat votul, cu pungi, concerte și panotaj electoral.
Pentru acest exerciţiu am luat în calcul anul 2010, aflat la un nivel mediu între 2009, când salariile acopereau un procent mai mare din Buget şi 2012, când se preconizează cel mai mare nivel la investiţii şi cel mai redus la salarii. Luăm în considerare trei zone de unde se pot scoate bani pentru membrii partidului-stat: achiziţii, investiţii şi piaţa subterană.
Din cele 38 de miliarde de euro, circa 9 miliarde se duc la salarii şi nu pot fi ”dijmuite”. Să admitem, totuşi, că se pot recompensa cu salarii plătite de stat oamenii fideli, rudele sau propagandişti din presa publică.
Bugetul de stat pentru investiţii este de circa 18 miliarde de euro. Dacă se ia în calcul un comision rezonabil, de 10% , rezultă 1,8 miliarde de euro profit pentru cei de la guvernare. Achiziţiile făcute de diferite ministere şi agenţii au alocate 3.881 milioane de lei, iar la un minim de 10% rezultă aproape 100 de milioane de euro.
Economnia nefiscalizată mai aduce şi ea 1,8 miliarde de euro.
Circa 30 la sută din PIB o reprezintă economia nefiscalizată, potrivit preşedintelui Traian Băsescu. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, vorbeşte chiar de 36 la sută. Din cele 36 de miliarde euro, care ar rezulta din varianta mai prudentă, jumătate înseamnă taxe şi impozite neîncasate. Astfel, diferitele firme şi persoane fizice privează statul de 18 miliarde euro, anual, iar ”impozitul” de 10 la sută vărsat în buzunarele celor care ar fi trebuit să-i controleze înseamnă încă 1,8 miliarde de euro.
În total, se adună 3,7 miliarde de euro cash pentru partid, la un nivel minim al şpăgii, de doar 10 la sută. Dacă adăugăm banii din sistemul judiciar, sinecurile, posturile din ambasade se poate vorbi de 3,9-4 miliarde de euro, anual, obţinuţi de participanţii la guvernare. La aceste sume au acces, proporţional cu nivelul reprezentării, toate partidele aflate la Putere.
Din aceste calcule lipsesc însă alte beneficii ale guvernării, cum ar fi licențele, afacerile cu băieți deștepți din energie, concesiunile, vânzările de active etc, limitându-ne doar la cifrele care pot fi extrapolate din bugetul oficial.
Concret, fiecare român participant la procesul electoral a dat din buzunar 941 de euro (16 miliarde, împărțit la 17 milioane de alegători). Dacă la sumele acestea se adaugă și pierderile economice provocate de incompetența guvernanților, se ajunge la o pagubă de 1411 euro pentru fiecare alegător (dintr-o scădere cumulată a PIB de 16 miliarde de euro, să admitem că jumătate se poate imputa guvernului, care ar fi putut atenua șocul crizei, așa cum s-a întâmplat în Polonia sau Bulgaria).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News