Purtarea unei măști de ochi în timpul somnului poate avea beneficii surprinzătoare pentru memorie

Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik

Vă prezentăm un truc legat de dormit care o să vă ajute să aveți un somn mai benefic și o sănătate mai bună a creierului.

Blocarea luminii ambientale în timp ce dormiți poate îmbunătăți vigilența și memoria în ziua următoare, potrivit unui studiu care a implicat 122 de participanți în două experimente, conform Science Alert.

Autorii studiului, de la instituții din Marea Britanie, Italia și SUA, spun că aceasta este o dovadă suplimentară a legăturii dintre lumină și somn. Astfel, controlul luminii poate aduce o calitate mai bună a somnului.

„Lumina ambientală poate influența structura și sincronizarea somnului”, au scris cercetătorii.

„Am explorat modul în care purtarea unei măști pentru ochi, care să blocheze lumina în timpul somnului peste noapte, are impact asupra memoriei și vigilenței și creează schimbări care ar putea aduce beneficii sarcinilor de zi cu zi precum studiul sau conducerea”, mai spun oamenii de știință.

Structura experimentului

În primul experiment, 89 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani au fost rugați să poarte o mască pentru ochi în timp ce dorm timp de o săptămână, iar în următoare săptămână să nu poarte deloc sau să poarte o mască pentru ochi cu găuri (pentru a lua în considerare orice efecte din disconfortul purtării unei măști).

Testele de laborator efectuate în ultimele două zile ale fiecărei săptămâni au arătat că participanții au avut performanțe mai bune la o sarcină de asociere cu perechi de cuvinte, după ce ochii le-au fost acoperiți în timpul somnului. De asemenea, au avut rezultate mai bune la un test care măsoară timpii de reacție.

Pentru cel de-al doilea experiment, 33 de voluntari adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani au fost echipați cu măști pentru ochi, dispozitive pentru măsurarea intensității luminii la trezire și un dispozitiv la purtător pentru a măsura activitatea creierului în timp ce dormeau.

Pentru a se obișnui cu condițiile, participanții au dormit cu o mască de ochi normală o noapte și o mască de ochi cu găuri în a doua noapte. Au urmat două nopți de somn în aceleași condiții, doar că de această dată li s-au dat și teste suplimentare.

Din nou, o sarcină de asociere a perechilor de cuvinte a dezvăluit că purtarea unei măști pentru ochi ajută la învățarea de noi informații și la formarea de amintiri. În plus, datele furnizate de dispozitiv sugerează că există o asociere între purtarea măștii și timpul de somn mai lung, cunoscut ca fiind important atunci când vine vorba de dezvoltarea memoriei.

„Acest lucru sugerează că purtarea unei măști pentru ochi în timpul somnului este un comportament eficient, economic și non-invaziv, care ar putea aduce beneficii funcției cognitive și poate duce la un impact măsurabil asupra vieții de zi cu zi”, spun cercetătorii.

Pe baza chestionarelor completate de voluntari în ambele experimente, purtarea măștii pentru ochi nu a afectat timpul sau durata somnului, așa că este puțin probabil ca acești factori să fi influențat rezultatele testelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel