Purtător de cuvânt al talibanilor: China e cel mai important partener al nostru. E gata să ne reconstruiască țara

Purtător de cuvânt al talibanilor: China e cel mai important partener al nostru. E gata să ne reconstruiască țara / Sursă foto: Pixbay
Purtător de cuvânt al talibanilor: China e cel mai important partener al nostru. E gata să ne reconstruiască țara / Sursă foto: Pixbay

Talibanii spun că Republica Populară Chineză este cel mai important partener economic al lor.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat unui ziar italian că grupul se va baza în principal pe finanțarea din China, după retragerea trupelor străine din Afganistan și preluarea puterii în țară. În interviul publicat joi de La Repubblica, Mujahid a declarat că talibanii vor lupta pentru o revenire economică cu ajutorul Chinei.

Talibanii au preluat controlul asupra capitalei Afganistanului, Kabul, pe 15 august, în timp ce guvernul țării s-a auto-dizolvat, punând capăt celor 20 de ani de război pe fondul temerilor de prăbușire economică și foamete.

Totodată, în urma plecării trupelor străine de pe aeroportul din Kabul în ultimele săptămâni, statele occidentale și-au restricționat sever ajutoarele financiare pentru Afganistan.

"China este cel mai important partener al nostru și reprezintă o oportunitate fundamentală și extraordinară pentru noi, deoarece este pregătită să investească și să reconstruiască țara noastră", a spus purtătorul de cuvânt al talibanilor în interviu.

Talibanii vor să se conecteze la Noul Drum al Mătăsii

El a spus că Noul Drum al Mătăsii, o inițiativă de infrastructură prin care China dorește să-și crească influența globală prin deschiderea rutelor comerciale, a fost privită cu respect de către talibani.

Există „mine bogate de cupru în țară, care, grație chinezilor, pot fi repuse în funcțiune și modernizate. În plus, China este conexiunea noastră cu piețele din întreaga lume.”

Mujahid a confirmat, de asemenea, că femeilor li se va permite să continue să studieze la universități în viitor. El a spus că femeile vor putea lucra ca asistente medicale, în poliție sau ca asistente în ministere, dar a exclus faptul că acestea vor putea fi miniștri, scrie AlJazeera.

Talibanii jubilează în Kandahar: Am învins superputerea

Talibanii au defilat miercuri folosind echipamentul militar donat de Statele Unite guvernului afgan precedent, învins după douăzeci de ani de război, inclusiv un elicopter, în Kandahar, leagănul spiritual al mișcării islamiste.

Un șir lung de vehicule americane a defilat pe o autostradă importantă în afara celui de-al doilea oraș ca mărime din Afganistan. Mulți dintre ei purtau steaguri talibane albe și negre atașate la antene, a notat un jurnalist AFP.

De asemenea, cel puțin un elicopter Blackhawk a fost văzut în zbor peste oraș miercuri, la comanda acestuia fiind un pilot care a fost înrolat în armata afgană.

Kandahar este locul de naștere al talibanilor. În 1996, au părăsit capitala de sud a Afganistanului și au cucerit rapid restul țării, pe care au condus-o până în 2001, când au fost dați jos de la putere de o coaliție internațională condusă de Statele Unite. Liderul taliban Hibatullah Akhundzada locuiește în Kandahar, a declarat mișcarea duminică (vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel