”Schimbarea unui ministru este şi rămâne responsabilitatea prim-ministru”, susține Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciucă. Executivul îl ”apără” pe Virgil Popescu, după ce recent a fost acuzat că s-a făcut ”scut” în jurul lui Marius Budăi, tot pe subiectul unei posibile ramanieri
Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a transmis, în această dimineață, privind zvonurile demiterii ministrului Energiei, Virgil Popescu, că nu este pus în discuție un astfel de subiect, mai mult, că schimbarea unui ministru este responsabilitatea premierului. Lucru pe care, e altfel, l-a susținut și după speculațiile privind demiterea ministrului Muncii, Marius Budăi, ce devenise foarte insistent pe tema renegocierii procentului alocat pentru pensii din PNRR.
”În urma apariţiei unor noi speculaţii privind ipoteza schimbării unui membru al Guvernului, purtătorul de cuvânt al Executivului este împuternicit să facă următoarele clarificări: Schimbarea unui ministru este şi rămâne responsabilitatea prim-ministrului, nefiind pus în discuţie un astfel de subiect”, a transmis Dan Cărbunaru.
Duminică, liderul social democraților, Marcel Ciolacu, a afirmat că decizia privind evaluarea activităţii miniştrilor aparţine premierului şi a subliniat că nu îi poate ”cere” acestuia ”evidenţe”, afirmaţia fiind făcută în contextul în care a fost întrebat dacă va solicita demiterea ministrului Energiei, în situaţia în care acesta nu vine cu o propunere privind rezolvarea problemelor legate de criza preţurilor la electricitate şi gaze naturale.
”Cel care face prima evaluare a miniştrilor este primul-ministru. Nu pot să-i cer evidenţe domnului prim ministru Nicolae Ciucă şi este un om cât se poate de înţelept şi responsabil”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică seară, la Digi 24. De altfel, Ciolacu a menţionat că nu a discutat cu premierul despre schimbarea din funcţie a ministrului Energiei.
Premierul Nicolae Ciucă a mai transmis un punct de vedere similar şi după nemulţumirile transmise, neoficial, de liberali, în privinţa ministrului Muncii, Marius Budăi, în privinţa majorării pensiilor cu 40% şi renegocierea PNRR. La acel moment, liberalii au susținut că Executivul s-a comportat pe modul ”pentru unii mumă, pentru alții ciumă”, dat fiind faptul că nu a exista un echilibru reacția Guvernului.
Dezbaterea moţiunii simple a fost programată pentru şedinţa de luni, 7 februarie, însă a fost întreruptă în urma incidentului în care co-președintele AUR, George Simion, l-a bruscat pe ministrul energiei în timpul discursului de la tribuna Camerei. Moțiunea, inițiată de USR, a fost respinsă miercuri, cu 98 voturi ”pentru”, 190 ”împotrivă” şi 4 abţineri.
"Ar trebui să ne aflăm azi în faţa unei moţiuni simple, moţiune care ar trebui să fie un instrument de critică parlamentară, în schimb azi ne aflăm în faţa unei isterii politice ipocrite. Exact genul de produs pe care doar USR îl poate genera, mimând doar grija faţă de situaţia românilor. (...) Compunerea de azi a USR dovedeşte că nu şi-au făcut temele. Da, traversăm o perioadă complicată generată de creşterea preţurilor la energie la nivel mondial, criza provocată de 'prietenii' noştri de la răsărit. Este o situaţie pe care nimeni nu şi-ar fi dorit-o şi pentru care niciun stat nu a fost mai bine pregătit decât altul. Iar dacă USR era atât de competent, de prevăzător şi de bine pus la punct cu politicile publice, ce i-a oprit să ne arate propunerile lor în domeniul combaterii preţurilor ridicate în perioada ianuarie-septembrie 2021?", a afirma Popescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu