Pute din nou în Cluj și împrejurimi. S-a făcut plângere către CJ Cluj

FOTO: Freepik @start08
FOTO: Freepik @start08

Mirosul de gunoi și fecale a revenit în Cluj. Oamenii au făcut plângere către CJ Cluj. Ce spune Garda de Mediu.

La o săptămână după ce au curs valuri de sesizări cu privire la mirosul care a înconjurat Clujul, dar și împrejurimile, fără o explicație concretă, putoarea a revenit, la fel plângerile locuitorilor.

”Mulțumim pentru sesizare. Primarul municipiului Cluj-Napoca, imediat ce a fost sesizat cu acest subiect, a solicitat reverificarea situației la CMID, dar, de asemenea a solicitat organelor de control să verifice situația de la Aiton, unde în acest weekend au avut loc masive depuneri de găinaț pe terenurile unei firme importante în domeniul alimentar.

De asemenea, au fost descoperite la Rediu și la Aiton două depozite mari care aveau un miros ce ar fi putut genera, în combinație cu curenții de aer, un asemenea miros în municipiul Cluj-Napoca.

Nu putem încă să tragem o concluzie, așteptăm rezultatele autorităților de control care au fost prezente sâmbătă toată ziua în teren pentru a preleva probe atât de la CMID, cât și de la Aiton, respectiv la depozitul de găinaț menționat”, se arată în răspunsul primit prin intermediul aplicației MyCluj de către cei care au făcut sesizări.

Ce spune Garda de Mediu

Potrivit unui raport al Gărzii de Mediu Cluj, prezentat de presa locală, în perioada 29 august - 3 septembrie 2023 au fost efectuate controale la care au participat (după caz) și reprezentanți ai Consiliul Județean Cluj, APM Cluj, DSP Cluj, Poliția Locală Cluj.

Constatările făcute de Garda de Mediu Cluj după controalele efectuate în zonele de depozitare a gunoiului arată că ”pe amplasamentul RADP Cluj nu se desfășoară nici un fel de activitate, instalațiile fiind în conservare după preluarea activității de gestionare a deșeurilor municipale de către Supercom SA.

La Centrul de Management lntegrat al Deșeurilor (CMID) s-a constatat gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor intrate pe amplasament, respectiv încălcarea unor condiții prevăzute în Autorizația Integrată de Mediu”, se arată în raportul Gărzii de Mediu.

De asemenea, ”stocarea cantității de deșeuri menajere netratate pe o perioadă îndelungată de timp și datorită condițiilor meteo de caniculă, a putut genera în această situație disconfort olfactiv resimțit pe amplasament și dispersat în municipiul Cluj-Napoca.

Nu există, însă, certitudinea că a fost singura cauză a disconfortului olfactiv din Cluj-Napoca și zonele adiacente”, au mai transmis comisarii Gărzii de Mediu.

Locuitorii din Rediu și Aiton, plângere către CJ Cluj

Locuitorii din Rediu și Aiton au făcut plângere oficială către CJ Cluj, cu privire la situația mirositoare cu care se confruntă.

”De două săptămâni, Transavia împrăștie găinaț, fecale, îngrășământ natural pe terenurile arabile din jurul comunei Aiton, respectiv în satul Rediu, unde au și punctul de lucru (ferma).

Mirosul este îngrozitor la orice oră din zi și din noapte, nu putem sta afară, în case miroase infernal.

Vă rog să luați măsuri în această privință deoarece ne-am săturat ca în fiecare an, în această perioadă, să întâmpinăm aceste probleme.

Există și alte metode de a fertiliza pământul, fără să afecteze sănătatea și bună starea cetățenilor.

Mirosul a ajuns inclusiv în oraș, vă puteți imagina, aici, la câțiva metri cum miroase.

Plus depozitarea fecalelor/găinațului în preajma caselor, există cantități foarte mari de ordinul tonelor!”, au scris locuitorii din Rediu, comuna Aiton, în plângere, potrivit Monitorul de Cluj.

Citește și: Clujul și împrejurimile, sub asediul mirosului insuportabil: ”Nu se poate sta afară că îți vine să vomiți!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel