EXCLUSIV  Puterea de seducţie a dirijorului Horia Andreescu, la pupitrul Orchestrei Naţionale Ruse

Horia Andreescu
Horia Andreescu

Festivalul George Enescu oferă astăzi o paletă muzicală excepţională.

În seria Mari orchestre ale lumii, va urca din nou pe scena Sălii Palatului la ora 20:00,  Orchestra Naţională Rusă, atât de aplaudată aseară.

De data aceasta, la pupitru va fi dirijorul Horia Andreescu, iar solistul serii va fi violonistul Vadim Repin. 

Veți putea audia Suită din baletul ‘Estancia’. Patru dansuri op. 8a (1941) de Alberto Ginastera, Aria și Scherzino pentru vioară și orchestră (1908-1909) de George Enescu, Concertul pentru vioară și orchestră (2009) de Sir James McMillan, în primă audiţie românească, și Simfonia a V-a în mi minor op. 64 (1888) de Piotr Ilici Ceaikovski.

Aria şi Scherzino, de Enescu, au fost tipărite pentru prima dată în anul 2005, la iniţiativa violonistului român stabilit în Statele Unite ale Americii, Sherban Lupu. Cele şase caiete editate cu această ocazie conţin piese din anii de tinereţe ai compozitorului, ale căror manuscrise se află în arhiva Muzeului „George Enescu” din Bucureşti.

(w670) Vadim Repi

Vadim Repin

"Muzica e biografia mea. Uneori, simt că Dumnezeu mă ţine în braţe, pentru că am primit atâtea daruri. Sunt fericit că voi fi în Festivalul Enescu”, a declarat dirijorul Horia Andreescu.

Născut pe 18 octombrie 1946 la Braşov, Horia Andreescu  şi-a făcut studiile la Universitatea de Muzică din Bucureşti, la Academia de Muzică de  la Viena (cu Hans Swarowski şi Karl Osterreicher), urmând şi cursuri cu Sergiu Celibidache.

„Celibidache era foarte precis, era un om cald dincolo de miturile despre autoritatea sa exacerbată“, a povestit Horia Andreescu.

(w670)

Russian National Orchestra

Fondator al orchestrei de camera Virtuozii din Bucureşti, profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, dirijorul Horia Andreescu a fost mulţi ani director al formaţiilor muzicale Radio. Dintre colaborările lui  cu orchestre din România şi străinătate, cele mai importante au fost în Germania, unde a fost 13 ani de „dirijor oaspete permanent“ la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin. A ocupat 10 ani  aceeaşi funcţie la Dresdner Philharmonie şi 21 de ani la Staatskapelle Schwerin.

A realizat 60 de înregistrări pe piaţa discografică, dintre care 16 cu orchestre din Europa. A colaborat cu London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, Filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, Orchestrele Simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, Orchestrele Radio din Madrid, Leipzig. De asemenea, Horia Andreescu a susţinut turnee individuale, cu Orchestra Naţionala Radio sau cu Filarmonica „George Enescu“ la festivaluri precum Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale München, fiind permanent invitat şi la Festivalul Internaţional „George Enescu“ de la Bucureşti.

(w670) Sir Bryn T

Sir Bryn Terfel

Magicianul sunetelor, Vadin Repin


Născut în 1971 la Novosibirsk, Vadim Repin, este un violonist ieşit din comun, datorită virtuozităţii, expresivităţii, tehnicii sale magistrale.

„Am fost de mai multe ori la Bucureşti şi de fiecare dată am avut experienţe foarte frumoase. Publicul este minunat, iar Festivalul Enescu este unul dintre cele mai frumoase evenimente de gen din Europa. De fiecare dată aştept cu nerăbdare să mă întorc la Bucureşti”, a mărturisit Vadim Repin.

A studiat vioara cu Zakhar Bron, iar la 11 ani a obţinut primul premiu al Concursului Wieniawski. La 14 ani, debuta la Tokyo, München, Berlin, Helsinki, iar la 15 ani urca pe scena de la Carnegie Hall din New York. Un an mai târziu, i se acorda Premiul I la Concursul Tibor Varga. La 17 ani era cel mai tânăr violonist recompensat cu Premiul I al Concursului Reine Elisabeth din Belgia.

În 2010, Vadim Repin a cucerit un premiu Victoire d’honneur la Victoires de la Musique şi a fost numit Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres. A cântat pe cele mai mari scene din Europa, Statele Unite, Rusia şi Japonia, alături de orchestrele filarmonice din Londra, Los Angeles, Sankt- Petersburg, New York, Radio France, Israël, Toronto, Chicago, Moscova, San Francisco, Londra, dar şi cu l’Orchestre de Paris, Concertgebouw d’Amsterdam, sub bagheta unor dirijori reputaţi: Charles Dutoit, Riccardo Chailly, Yuri Temirkanov, James Judd, Valery Gergiev, Evgeny Svetlanov, Vladimir Jurowski et Yehudi Menuhin

I-a avut parteneri de muzică de cameră pe Martha Argerich, Yuri Bashmet, Mischa Maïsky, Andrei Korobeinikov, Itamar Golan, Boris Berezovsky şi Mikhail Pletnev. În 2014, Vadim Repin a fost numit Director artistic al Festivalului Transsiberian al Artelor din  Novosibirsk, unde a comandat şi a interpretat concerte pentru vioară ale compozitorului Lera Auerbach.

(w670) Malcolm Ma

Malcolm Martineau

Împreună cu Benjamin Yussupov, a conceput opera Voices of violin, alături de dansatoarea étoile Svetlana Zakharova, spectacol cu care a fost în turneu în Corea, Japonia şi Rusia. În plus el a cântat la Londra, pentru prima dată, Concertul pentru vioară de James MacMillan, care îi este dedicat,  şi Aphrodite Raickopoulou, muzică pentru filmul mut Love cu Greta Garbo. A înregistrat, la Erato, Concertele de Ceaikovski, cu Orchestra Simfonică din Londra, sub bagheta lui Emmanuel Krivine, la Warner ClassicsConcertele de Şostakovici, Prokofiev şi Ceaikovski cu orchestra Gewandhaus din Leipzig, la Deutsche Grammophon, Concertele de Beethoven, Concertul pentru vioară de Brahms şi Dublul Concert de Brahms cu Truls Mørk şi orchestra Gewandhaus, Triourile de Ceaikovski şi Rahmaninov, cu Mischa Maïsky şi Lang Lang, pentru care au obţinut Premiu Echo Classic, dar şi lucrări de Grieg, Janácek şi César Franck, împreună cu Nikolaï Lugansky.

În 2014, Claudia Willke a realizat un documentar, Vadim Repin, magician al sunetelor, difuzat pe Arte. Anul acesta, agenda lui cuprinde recitaluri la Montréal, Naples (USA), Helsinki, Bologna şi Bratislava. Un recital de muzică de cameră cu Vladimir Ashkenazy la Academy of Arts din Londra, un turneu în Japonia la Festivalul Marta Argerich, unde va cânta alături de celebra pianistă. Vadim Repin cântă pe o vioară Stradivarius Rode construită la Cremona în 1733.

După terminarea concertului va avea loc o sesiune de autografe.

În Seria Recitaluri şi concerte camerale, la ora 17:00, la Ateneul Român, îl veţi putea audia pe bas-baritonul Sir Bryn Terfel, acompaniat de pianistul Malcom Martineau. Artiștii propun un program ce include opusuri de Ralph Vaughan Williams, Idris Lewis, Bryan Davies, Robert Schumann și Franz Schubert, printre alții.

Sir Bryn Terfel, unul dintre cei mai aclamați bas-baritoni ai lumii, este distins cu un Premiu Grammy şi de asemenea laureat al unui Premiu Gramophone și al unui Classical Brit, recunoscut pentru rolurile sale de pe scene precum Royal Opera House Covent Garden, Opera de Stat din Viena și Metropolitan Opera, precum și pentru recitalurile susținute în întreaga lume. Distins cu un Premiu Grammy în 2013 pentru Cea mai bună înregistrare - pentru Inelul Nibelungului de Richard Wagner la Metropolitan Opera -, Sir Bryn Terfel este cunoscut și pentru apariția sa în producția Sweeney Todd, alături de actrița Emma Thompson. Pe 30 decembrie 2016, bas-baritonul Bryn Terfel a primit titlul de Sir de la Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în cadrul ceremoniei anuale de Anul Nou, organizate de Casa Regală Britanică.

Programul oferit de Sir Bryn Terfel cuprinde: Can yr Arad Goch de Idris Lewis, Sul y Blodau de Owen Williams,  Y Cymro de Meirion Williams, Selecție din The Songs of Travel de Ralph Vaughan Williams, o selecţie de cântece tradiţionale din The Celtic Isles (Passing By; Loch Lomond; Suo Gân), piese de Bryan Davies, Robert Schumann, Franz Schubert, John Charles Thomas.    

(w670) Madalina P

Mădălina Paşol

În Piaţa George Enescu, solista Mădălina Paşol va concerta de la ora 20:30 alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, într-un program ce includePurcell, MozartşiCeaikovski. În Piața Festivalului vor urca pe scenă, de la ora 19 și 30 de minute, membrii Brass Tones Quintet, care vor interpreta lucrari de Pachelbel, Bach, Serafimovici, Fraser și alții. În continuare, de la 20, grupul vocal Acapella, condus de George Miron, va aduce în fața publicului pagini din Mozart, Beethoven, Bach și Handel.

(w670) Orchestra

Orchestra de Cameră Radio


(w670) Grupul voc

Grupul vocal Acapella


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel