De luni, polițiștii îi pot sancționa de mai multe ori în aceeași zi pe cei care tulbură ordinea și liniștea publică în mod repetat. Sancțiunea poate fi chiar și dublată dacă persoanele respective continuă să producă discomfort vecinilor. Printre alte modificări aduse Legii nr. 61/1991 este și cea referitoare la unele contravenții care pot fi transformate în prestarea de activități în folosul comunității ca alternativă la sancțiunea contravențională cu amendă (între 50 - 150 de ore).
Noile modificări legislative din domeniul ordinii și siguranței publice intră în vigoare pe 27 ianuarie 2020. Conform noilor modificări legislative, poliţiştii pot intra într-o locuinţă fără acordul proprietarului, dacă au informaţii că cineva se află într-un pericol iminent sau dacă deţin informaţii că în respectivul imobil se ascunde autorul unei infracţiuni grave sau un suspect de terorism. De asemenea, poliţiştii pot intra în locuinţe fără permisiune, fără să bată la ușă, şi în cazul în care există suspiciuni că o persoană decedată se află înăuntru.
De altfel, noua lege prevede şi amenzi mai mari pentru cei care refuză legitimarea. Amenda, care în prezent este de 500 de lei, poate ajunge și până la 1.500 de lei.
Pe de altă parte, și poliţiştii au anumite reguli care trebuie să fie respectate atunci când se legitimează. Astfel, poliţistul se prezintă cu numele complet şi precizează şi secţia în care lucrează, atunci când se află în uniformă. Dacă este îmbrăcat civil, poliţistul îşi prezintă numele complet, unitatea de poliţie de care aparţine, precum şi legitimaţia sau insigna.
Amenzi mai mari vor primi şi cei care îşi deranjează vecinii. Dacă primiţi o amendă pentru tulburarea liniştii, iar poliţia este sesizată din nou în mai puţin de 24 de ore, amenda va fi de 3.000 de lei - dublu faţă de cuantumul din prezent.
Amenzile pentru tulburarea liniştii publice în cazul unei petreceri organizate într-un cort sau într-un alt spaţiu care nu este special amenajat pentru asta cresc de 4 ori, dacă poliţia este sesizată a doua oară.
"Eu cred că sunt bune. Au venit dintr-o necesitate. Obiectivă, atât din partea societății care era abuzată de concetățeni care tulburau ordinea și liniștea publică. Sper că aceste modificări să contribuie la diminuarea fenomenului.
Noi nu aveam reglementată posibilitatea sancționării de mai multe ori în acea zi pentru tulburarea liniștii publice în mod repetat sau la intensitate mai mare decât prima dată. De multe ori li se spunea polițiștilor: hai dă-mi amenda și să nu mai vii pe aici 30 de zile. Ori acest lucru crea disconfort pentru cetățeni. Eu sunt un tip onest și recunosc faptul că această modificare legislativă nu putea fi făcută dacă fostul ministru al Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan nu era receptivă la ceea ce semnalam noi. Trebuie să recunosc că legislativul ne-a ajutat. Astfel, de mâine, tulburarea ordinii și liniștii publice în mod repetat poate fi sancționată repetitiv, așa cum este încălcată legea, și poate duce până la dublarea amenzii dacă se repetă contravenția, dacă nu încetează", ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI.
"În legătură cu legitimarea și conducerea la secție pentru lămurirea unei situații administrative, ne-am raportat la legislatia euro-atlantică privind refuzul de legitimare. Siguranța cetățeanului primează. Cred că nimănui nu îi place să circule pe stradă într-un spațiu nesigur. Ori, în cazul unui refuz de legitimare, polițistul poate aplica măsura conducerii la secție pentru a stabili, prin proceduri specifice, identitatea unei persoane", a mai spus Dumitru Coarnă.
O altă modificare importantă face referire la drepturile cetățeanului în fața unui polițist. Spre exemplu, polițiștii pot efectua un control al autoturismului și a compartimentului acestuia chiar și folosind forța, dar obiectele găsite "se examinează la exterior fără a fi desfăcute sau demontate. Corespondența nu se deschide sau citește și nu se accesează telefonul, un sistem informatic ori alt mijloc de comunicare sau de stocare a datelor".
Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.
Prin poziție inofensivă se înțelege:
a)ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
b)depărtarea picioarelor;
c)adoptarea poziției șezut;
d)adoptarea poziției culcat;
e)altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.
Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției. Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor.
Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.
Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: Poliția, stai! - Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News