Președintele rus Vladimir Putin, care în trecut anunța un parteneriat strategic cuprinzător cu China, și-a stricat imaginea în fața conducerii de la Beijing, care se îndoiește din ce în ce mai mult de sobrietatea deciziilor sale și de capacitatea de a ieși din „capcana” aventurii din Ucraina, fără pierderi majore.
China consideră posibil ca Rusia să nu poată obține o victorie asupra Ucrainei și să iasă din conflict ca un stat nesemnificativ, slăbit politic și diplomatic pe scena mondială, relatează Financial Times , citând oficiali chinezi.
Unii dintre ei, scrie FT, admit în discuții private cel puțin un anumit grad de neîncredere față de Putin. Potrivit surselor publicației, președintele rus nu l-a avertizat pe Xi Jinping cu privire la intenția sa de a invada Ucraina. Și în timpul unei vizite în China, cu câteva zile înainte de război, el a spus doar că ar putea lua „măsuri” dacă Kievul atacă teritoriul Rusiei și provoacă o catastrofă umanitară.
În China, acest lucru a fost înțeles ca un semnal al posibilității unei intervenții militare limitate, și nu o invazie cu drepturi depline, pe care Putin a început-o la scurt timp după ce a plecat de acolo.
„Putin a înnebunit”, a declarat un oficial chinez pentru FT, sub condiția anonimatului. „Decizia de a invada a fost luată de un grup foarte mic de oameni [din Rusia]. China pur și simplu nu înțelege Rusia”, a explicat el.
Potrivit surselor FT, eșecurile în evaluarea situației au costat cariera expertului șef pe Rusia din cadrul Ministerului de Externe chinez, viceministrul Le Yucheng. Vorbind rusă și lucrând în Uniunea Sovietică, și devenind apoi a treia persoană din minister când Rusia și China se apropiau de un parteneriat, Le Yucheng a fost exclus din lista de candidați la postul de ministru și retrogradat la funcția de șef adjunct al Administrației de Stat a Radiodifuziunii și Televiziunii RPC.
„Le Yucheng a fost retrogradat cu două niveluri de vechime. El a fost considerat responsabil pentru eșecul serviciilor de informații de a [prezice] invazia rusă”, a spus oficialul.
Acum, China vrea să reducă tensiunile cu Occidentul, să-și consolideze poziția în Europa și se oferă nu numai ca posibil actor de menținere a păcii, dar este și pregătită să participe la reconstrucția postbelică a Ucrainei, spun surse FT.
Scopul Beijingului este să încerce să-i asigure pe liderii europeni că este dispus să-și folosească relația strânsă cu Kremlinul pentru a-l descuraja pe Putin să folosească arme nucleare, au declarat oficiali din China și UE pentru FT.
Uniunea Europeană rămâne cel mai mare partener comercial al Chinei. Doar două țări din bloc - Olanda și Germania - cumpără mărfuri chinezești în valoare de 3,3 ori mai mult decât Rusia (245 de miliarde de dolari față de 73 de miliarde de dolari). În același timp, Federația Rusă nici măcar nu este inclusă în primele 10 piețe principale de export pentru companiile chineze.
„China și-a dat seama că se confruntă cu prea multe țări simultan, în special cu țările dezvoltate care rămân principalii săi parteneri economici”, spune Jean-Pierre Cabestan, sinolog la Universitatea Baptist din Hong Kong.
Prin urmare, crede el, China se luptă să se apropie de Uniunea Europeană și de țările sale membre cheie, precum și de aliații SUA din Asia, precum Japonia, Coreea de Sud și Vietnam.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News