Putin a "inspectat" podul Kerci la volanul unui Mercedes, după atacul capcană din octombrie - Video

Putin: Conflictul în Ucraina va fi îndelungat şi Rusia îşi va apăra interesele cu toate mijloacele
Putin: Conflictul în Ucraina va fi îndelungat şi Rusia îşi va apăra interesele cu toate mijloacele

Preşedintele rus Vladimir Putin a inspectat luni personal, la volanul unui autoturism Mercedes, podul peste strâmtoarea Kerci, parţial distrus la 8 octombrie în urma unui atentat cu maşină-capcană, atribuit de autorităţile ruse Ucrainei, aceasta fiind prima vizită a liderului de la Kremlin în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia, relatează AFP şi EFE.

Preşedinţia rusă a publicat o înregistrare video arătându-l pe Putin la volanul unui vehicul marca Mercedes pe cale de a se deplasa pe acest pod, care leagă Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Moscova, de teritoriul rus. Podul, care se întinde peste strâmtoarea Kerci, fusese avariat în octombrie de o puternică explozie provocată de un camion-capcană, atribuită de autorităţile ruse serviciilor secrete ucrainene.

'Vladimir Putin a condus maşina pe secţiunea rutieră a podului Crimeii, care a fost reparată după explozia din octombrie, şi a discutat cu muncitori', a declarat Kremlinul într-un comunicat. Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică rusă, Putin a făcut un tur al secţiunii reconstruite a podului într-o maşină în compania unor oficiali de rang înalt.

Pe parcursul călătoriei, vicepremierul Marat Husnullin, văzut pe scaunul pasagerului din faţă, 'i-a prezentat un raport şefului statului', a adăugat Kremlinul. 'Să mergem pe partea dreaptă. Partea stânga a podului, din câte ştiu eu, este încă în construcţie', i-a spus lui Putin vicepremierul Marat Husnullin.

Liderul rus a inaugurat podul la volanul unui camion în mai 2018 . Acest pod din beton, construit cu mari cheltuieli din ordinul lui Vladimir Putin pentru a lega peninsula anexată de teritoriul rus, serveşte în special pentru transportarea de echipamente militare armatei ruse care luptă în Ucraina.

Podul peste strâmtoarea Kerci, care are o lungime de 19 kilometri, este considerat cel mai important proiect de inginerie construit în Rusia de când Putin a venit la putere în 2000.

Explozia de pe podul Kerci, soldată cu trei morţi, a provocat un şoc în Rusia: faptul că o infrastructură atât de importantă şi atât de îndepărtată de linia frontului poate fi avariată a reprezentant un afront pentru Moscova. La o zi după explozie, care a provocat avarierea parţială a podului, cel mai lung din Europa, Putin a acuzat serviciile secrete ucrainene de comiterea unui 'act terorist' în care ar fi implicate şi ţări străine.

Două zile mai târziu, Rusia a lansat primul atac masiv cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Deşi la scurt timp după aceea Putin a declarat că nu consideră necesare alte atacuri masive, aviaţia şi artileria ruse au continuat să bombardeze obiective civile din Ucraina, în special obiective energetice. Luni a avut loc cel de-al optulea atac masiv al Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean după 10 octombrie, notează EFE. 

Vezi și - Problemele logistice ale Rusiei s-au acutizat după explozia de pe podul Kerci (Ministerul Apărării britanic)

Problemele logistice cu care se confruntă forţele ruse în sudul Ucrainei s-au acutizat după avarierea la 8 octombrie a podului peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula Crimeea (anexată ilegal de Moscova în 2014) de teritoriul rus, infrastructură cu rol-cheie în privinţa aprovizionării acestora, semnalează luni serviciile secrete britanice într-o actualizare a informaţiilor despre situaţia de pe frontul din Ucraina, potrivit Reuters. 

'În condiţii de tensiune pentru prezenţa rusă în Herson, pe fondul deteriorării liniilor de aprovizionare prin Crimeea, linia terestră de comunicaţii prin regiunea Zaporojie (sud) devine din ce în ce mai importantă pentru sustenabilitatea ocupaţiei ruse', apreciază Ministerul britanic al Apărării într-un buletin pe care îl publică cu regularitate pe Twitter.

Forţele ruse din sudul Ucrainei îşi intensifică, se pare, fluxul logistic de aprovizionare prin Mariupol, oraş-port la Marea Azov, în încercarea de a compensa capacitatea redusă de transport a podului, parţial avariat, se arată în actualizare.

În dimineaţa zilei de 8 octombrie, pe podul Kerci s-a produs o puternică explozie, iar un tren cu vagoane cisternă cu combustibil a sărit în aer. Rusia declarase nu o dată că podul, un proiect drag preşedintelui Vladimir Putin, este bine păzit de sisteme de apărare antiaeriană şi de militari ruşi, subliniind fiabilitatea acestei infrastructuri, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Moscova a atribuit serviciilor speciale ucrainene responsabilitatea pentru explozia de pe podul Kerci şi a reacţionat prin atacuri intense cu rachete asupra întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv asupra Kievului, lovind în special infrastructuri energetice şi obiective civile. Vezi articolul aici!

Citește și - Opt persoane, arestate după explozia de la podul Kerci

FSB a anunţat că a arestat opt persoane după explozia de pe podul peste strâmtoarea Kerci. Este vorba de cinci ruşi şi trei ucraineni. 

Serviciul federal de securitate rus (FSB) a anunţat miercuri arestarea a opt persoane - cinci ruşi şi trei cetăţeni din Ucraina şi Armenia - suspectate de implicare în organizarea exploziei care a avariat sâmbătă podul Kerci, ce face legătura între peninsula Crimeea şi Rusia, informează Reuters şi AFP.

Într-un comunicat, FSB a afirmă că atacul terorist a fost organizat de Direcţia centrală de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean şi de şeful ei, Kirilo Budanov.

Potrivit aceleiaşi surse, explozibilul a fost ascuns în cutii de role de film trimise în luna august din portul ucrainean Odesa, care ulterior au tranzitat Bulgaria, Georgia şi Armenia înainte de a intra în Rusia.

Ucraina nu a confirmat în mod oficial implicarea sa în incident, dar unele oficialităţi de la Kiev au salutat avarierea podului Kerci.

Deflagraţia a distrus o secţiune a podului lung de 19 kilometri, oprind temporar traficul rutier. De asemenea, au fost distruse mai multe vagoane-cisterne cu combustibil care urmau să ajungă în Crimeea.

Podul Kerci, inaugurat personal de preşedintele Vladimir Putin în 2018, devenise vital din punct de vedere logistic pentru campania sa militară contra Ucrainei. Liderul de la Kremlin a ordonat lovituri masive cu rachete cu rază lungă de acţiune după ce a acuzat Kievul că este vinovat pentru explozia survenită. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel