Urmărește emisiunea live


Putin a întrerupt ajutorul alimentar pentru Gaza prin atacarea porturilor ucrainene, susține Starmer

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Premierul britanic l-a acuzat pe Vladimir Putin că a perturbat aprovizionarea cu alimente către Gaza.

Alegeri prezidentiale 2024

Keir Starmer l-a acuzat pe Vladimir Putin că a perturbat aprovizionarea cu alimente către Gaza, după ce serviciile de informații britanice au sugerat că Rusia și-a intensificat atacurile asupra porturilor ucrainene.

Starmer a afirmat că este evident că președintele rus „este dispus să joace la noroc securitatea alimentară globală”, după ce mai multe nave cu cereale, aflate în drum spre țările în curs de dezvoltare, au fost avariate de loviturile rusești.

Moscova și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene din Marea Neagră

Informațiile militare publicate de guvernul britanic peste noapte au concluzionat că Moscova și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene din Marea Neagră.

Între 5 și 14 octombrie, cel puțin patru nave comerciale au fost lovite de munițiile rusești, potrivit evaluării serviciilor de informații. Se crede că aceste atacuri au întârziat o navă care transporta ulei vegetal, destinată Programului Alimentar Mondial în Palestina.

Nave încărcate cu cereale destinate Egiptului, două vase care transportau porumb și transporturi ale Programului Alimentar Mondial (WFP) destinate Africii de Sud au fost, de asemenea, afectate, în unele cazuri ca daune colaterale în urma atacurilor asupra infrastructurii portuare.

„Atacurile Rusiei asupra porturilor din Marea Neagră subliniază că Putin este dispus să joace cu securitatea alimentară globală în încercările sale de a forța Ucraina să se supună”, a declarat prim-ministrul într-un comunicat.

„Prin aceasta, el afectează milioane de oameni vulnerabili din Africa, Asia și Orientul Mijlociu, încercând să obțină un avantaj în războiul său barbar”, a completat oficialul.

Keir Starmer și Angela Rayner, viceprim-ministru, au fost îndemnați, într-o întâlnire cu familii britanico-palestiniene, să stabilească scheme de evacuare și relocare și să ia măsuri mai dure împotriva restricțiilor Israelului privind intrarea ajutoarelor în Gaza.

Oficialii din domeniul sănătății din nordul Fâșiei Gaza au avertizat că rămân fără provizii pentru a trata pacienții, în contextul unei ofensive israeliene reînnoite, care durează de trei săptămâni.

"Rusia nu are respect pentru normele și legile care guvernează sistemul nostru internațional"

Familiile palestiniene au cerut prezența personalului britanic la punctele de trecere a frontierei din Gaza pentru a se asigura că inspecțiile sunt realizate rapid și că fluxul de ajutoare nu este restricționat.

Israelul afirmă că ajutorul umanitar a crescut de când guvernul SUA a avertizat, într-o scrisoare la începutul acestei luni, că livrările de arme vor fi restricționate dacă nu vor intra 300 de camioane cu ajutoare zilnic în Gaza. ONU a declarat la mijlocul lunii octombrie că transporturile de ajutoare către teritoriul asediat erau la cel mai scăzut nivel din ultimele luni.

Administrația Biden s-a plâns de întârzieri la livrările de ajutor finanțat de SUA. Ajutorul ajungea la punctele de trecere a frontierei în Gaza. Președintele american a spus că fluxul de provizii a scăzut cu peste 50% din martie anul trecut, când Israelul a promis că va permite mai multe livrări.

Între timp, guvernul britanic a anunțat un împrumut de 2,26 miliarde de lire sterline către Ucraina, finanțat din dobânda acumulată pe activele suverane rusești sancționate. Acesta face parte dintr-un angajament pe care Marea Britanie l-a făcut la summitul G7 din iunie.

Atacurile Rusiei asupra navelor comerciale coincid cu sezonul de recoltare al Ucrainei. Exporturile de alimente și cereale ale Ucrainei, realizate în mare parte prin Marea Neagră, își reveniseră aproximativ la nivelurile de dinainte de război în acest an, după ce Kievul a introdus un coridor special de transport maritim de-a lungul coastei de vest și a forțat flota de suprafață rusă să se retragă printr-o serie îndrăzneață de atacuri cu drone.

Înainte de război, Ucraina era al șaptelea cel mai mare exportator de grâu din lume, o mare parte din acesta fiind destinat țărilor din Orientul Mijlociu, cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui și un furnizor de alte produse alimentare esențiale. Dar Rusia a încercat în mod repetat să impună o blocadă maritimă pentru a strangula economia Ucrainei.

Starmer a spus că Rusia „intensifică atacurile asupra zonelor din Ucraina care sprijină sudul global cu alimente de care are nevoie disperată”.

„Rusia nu are respect pentru normele și legile care guvernează sistemul nostru internațional”, a declarat prim-ministrul. „Nu numai că invazia lor ilegală a fost un atac flagrant asupra principiilor Cartei ONU, dar modul în care au executat războiul în Ucraina arată că nu au respect pentru viața umană sau pentru consecințele invaziei lor în întreaga lume.”

Guvernul britanic a anunțat că o fabrică din Marea Britanie va începe să producă tunuri de artilerie pentru Ucraina din 2027, ca parte a unui acord mai amplu între Regatul Unit și Germania.

Uzina va fi operată de Rheinmetall din Germania, folosind oțel din Marea Britanie și va susține 400 de locuri de muncă. Va fi pentru prima dată în ultimul deceniu când tunuri de artilerie vor fi fabricate în Marea Britanie, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel